„Бања Лука се гради“: У функцији нова кружна раскрсница код „Делте“

Новоизграђена кружна раскрница на Источном транзиту, код тржног центра „Делта планет“, једна од највећих на градском подручју, данас је и званично отворена за саобраћај.

Градоначелник Игор Радојичић изјавио је да је ово већ пета кружна раскрсница која је изграђена у протеклих годину и по, са циљем убрзања и растерећења саобраћаја.

– Наредне седмице почињу радови на раскрсници код ресторана „Сирано“ на Лаушу, а у разним фазама припрема је још седам кружних раскрсница – рекао је Радојичић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је присуствовао данашњем отварању, казао је да овакве кружне раскрснице смањују гужву, обезбјеђују већи проток возила и већу безбједност.

-Овдје се водило рачна и о пјешацима за које су направљени подземни пролази, тако да ће сви они моћи на што безбједни начин користити ову раскрсницу – казао је премијер РС и нагласио да ће за који дан бити отворен и нови тржни центар, тако да ће скуп објеката на тој локацији уљепшати Бању Луку и тиме и Републику Српску.

-У протеклих више од десет година у магистралне, регионалне и ауто-путеве уложено је више од двије милијарде КМ. И у наредном периоду наставићемо подржавати овакве пројекте по локалним заједницама али исто тако идемо у озбиљнију реконструкцију магистралних путева кредитом Свјетске банке, али и да ауто-путем повежемо Бању Луку и Београд – истакао је Вишковић.

В.д. директора „Путева РС“ Ненад Нешић, прецизирао је да се ради о кружној раскрсници са потходником за пјешаке и покретним степеницама, који ће бити завршени у наредном периоду.

-Добили смо модерну саобраћајницу којом ћемо не само побољшати проток саобраћаја него и подићи ниво безбједности – рекао је Нешић и додао да је вриједност комплетне инвестиције 2,8 милиона КМ. Радове је извело предузеће „Нискоградња“.

Догодине у изградњу великог моста у Доцу

Говорећи о градским приоритетима, Радојичић је изјавио је да жеља градских власти до до краја 2020. године буду отворени радови и на изградњи будућег моста на Доцу, који би пут од Старчевице и Обилићева до центра града скратио на свега неколико минута.

– У овом мандатум, радили смо и радимо на чак четири моста. Један је отворен децембра 2016. госдине, други сада приводимо крају на локацији Зеленог моста, за мост у Српским топлицама  спремамо почетак радова до краја године и четврти, највећи градски мост у Доцу , наша је жеља да се почне до краја идуће године- казао је Радојичић.