Бања Лука и Београд и формално постају побратимски градови

Споразум о братимљењу Бање Луке и Београда, који је данас и формално парафирала Скупштина града, биће потписан током овог мјесеца у Београду.

Ово је саопштено послије састанка градоначелника Игора Радојичића, замјеника градоначелника Београда Горана Весића, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и предсједника Савеза општина и градова РС Љубише Ћосића.

Градоначелник Радојичић указао је да су одлуком Скупштине града створене и формалне претпоставке за потписивање споразума о братимљењу, након што је крајем прошлог мјесеца исту одлуку донијела и Скупштина града Београда.

  • Повеља о побратимству биће потписана у наредним недељама. Ми ћемо сада подићи ту сарадњу и на формални ниво, а већ сада постоји цијели низ конкретних облика сарадње које ћемо наставити и у наредном периоду. Нови Сад нам је пружио свесврдну помоћ у нашој кандидатури за Европску престоницу културе, а замјеник Весић понудио је данас и врло конкретну сарадњу са Београдом – рекао је Радојичић.

Он је додао да је договорено да се бренд „Крајишке“, али и „Херцеговачке куће“ прошири на Београд и Нови Сад, те пренио да је разговарано о искуствима ова два града о развоју научно технолошких паркова, с обзиром на то да и Бања Лука има намјеру да оформи један овакав центар за тзв. паметне технологије.

  • Ово ће бити центар у којем ћемо задржавати наше младе и креативне људе који ће овдје радити за компаније широм свијета – рекао је Радојичић.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић, изразио је задовољство због данашње одлуке бањалучке скупштине која је верификовала потписивање споразма о братимљењу два града.

  • Споразумом ћемо формализовати односе између два српска града, а у Београду ћемо отворити два нова бренда – „Херцеговачку“ и „Крајишку кућу“, у којим ће бити пласирани производи из ових крајева, али и на одређен начин бити и својеврсни културни центри у којим ће се моћи одржавати разни догађаји – казао је Весић.

Он је најавио да је разматрана и могућност да се неки од свјетски признатих културних догађаја, попут „Битефа“, „Феста“, „Бесмуса“ и „Џез фестивала“ у редукованој верзији у будућности одржавају и у Бањој Луци. Према његовим ријечима, та иницијатива ће бити конкретизована већ у наредним седмицама, с циљем да се већ догодине омогући да дио садржаја са ових фестивала буду доступни и Бањалучанима.

  • Поред тога, разговорали смо о томе да један парк у Београду добије назив Републике Српске, који ће бити организован на начин да ће сваки дио парка подсјећати на неки крај РС – рекао је Весић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, најавио је да ће посебна пажња у даљој сарадњи са Бањом Луком бити посвећена омладинској политици, те претварању бивших индустријских капацитета у центре креативне индустрије.

Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево и предсједник Савеза општина и градова РС, изразио је очекивање да ће предстојеће потписивање споразума о братимљењу између Бања Луке и Београда проширити сарадњу између два града.

  • Сигуран сам да начелници свих наших општина и градова доживљавају ово братимљење и као сопствено – казао је Ћосић.