Азил за напуштене псе ускоро сели на Мањачу

Градски азил за напуштене псе биће ускоро измјештен са садашње, неусловне локације у Рамићима на локалитет Развојно-едукативног центра „Мањача“.

По завршетку јавне набавке за извођача радова, која је у току, азил ће бити измјештен на Мањачу гдје постоје сви услови прописани законским одредбама, кажу у Одјељењу за комуналне послове које, заједно са Центром за развој пољопривреде и села, води овај пројекат.

  • Кроз прву фазу изградње предвиђено је да се објекат опреми свом потребном инфраструктуром која подразумијева ограду, струју, воду, одводе, приступни пут, паркинг, звучну изолацију од насељеног дијела, те бетонирани, пјешчани и травнати дио. Азил ће се простирати на укупној површини од 20.000 квадратних метара, а вриједност радова у првој фази износи 111.000 КМ – истичу у Одјељењу за комуналне послове.

У првој фази предвиђено је постављање ограде са улазним капијама, те довођење у функцију једног објекта који би служио за смјештај паса. У сљедећој фази изградње, биће саниран још један објекат. Овај објекат служиће као за складиштење хране, али и за карантин, гдје ће пси бити прегледани прије смјештања. Унутар објекта предвиђено је смјештање паса у боксове како би се разврстали по пасминама и величинама.

У надлежном одјељењу истичу да је садашњи азил у Рамићима својевремено изграђен као привремено рјешење за смјештање напуштених животиња.

  • Садашњи азил је смjештен у близини депоније у Рамићима и не задовољава потребе града за смештај напуштених животиња. Тренутно, азил брине о око 150 паса. Поврх свега, постојећи азил постао је сметња даљим радовима на санацији и проширењу депоније, тако да је било неопхиодно да се измјести на другу локацију – наводе из Одјељења за комуналне послове.