Уручена рјешења: Милион KM за 59 спортских клубова

Око милион КМ Град Бања Лука ће ове године издвојити за финансијску подршку спортских клубова са подручја града, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Послије данашњег уручења рјешења о суфинансирању 59 клубова и њих шест за лица са инвалидитетом, Радојичић је нагласио да је Бања Лука, по први пут, буџет за спортске организације одређује на основу категоризације клубова.

– Средства се додјељују по правилнику који класификује врсте спортова и резултате и представља крајње објективан начин класификације на који готово нико није имао примједби. Свјесни да би новца требало бити више за веће резултате поготово на међународној сцени, али ми смо, с друге стране, у могућности да додијелимо оно чиме располажемо – рекао је Радојичић. Он је додао да је овогодишњи буџет за спортске клубове четири одсто већи у односу на прошлу годину.

 

Он је указао да је суфинансирање клубова само један од облика помоћи који Град Бања Лука пружа спортистима, односно да Град помаже домаћи спот кроз још неколико линија. Поред овог суфинансирања, наггласио је Радојичић, Град помаже спортисте и клубова кроз годишњи календар спортских манифестација, суфинансирањем чланарина за дјецу, плаћањем здравствених прегледа спортиста, а од ове године и стипендијама за најперцпективније спортисте.

– Поред тога, у спорт улажемо и кроз програм „Спорт у школама“ гдје финансирамо спортске секције у свим бањалучким основним школама, а посебан акценат стављамо на спортску инфраструктуру. Највећи пројекат је спортска дворана „Центар“ на мјесту некадашењг Шопинг центра, која би спортистима требало да буде стављена на располагање већ у марту ове године. Уз то, ове године ћемо радити још један додатни помоћни фудбалски терен са вјештачком травом и неколико теретана у природи – казао је Радојичић.

Саша Ковачевић из Гимнастичког клуба „Спартак“, рекао је да је Град у посљедње вријеме показао доста слуха за потребе спортиста у граду.

– Немамо примједби на расподјелу средстава, услови су бољи, ту су и стипендије, а на нама је сада да радимо и уложимо макисмум труда како бисмо створили нове спортске асове – закључио је Ковачевић