Траже се најбоље свјетске архитекте за конгресни центар у Бањој Луци

Град Бања Лука ће до краје ове године расписати међународни архитектонски конкурс за израду идејног рјешења будућег конгресно – конференцијског центра, у оквиру припрема за један од најамбициознијих пројекта који ће се реализовати у неколико наредних година, изјавио је градски архитекта Иван Рашковић.

Према његовим ријечима, градске власти су се опредијелиле да иду на међународни конкурс како би привукле пажњу свјетских архитеката и, уједно, биле у прилици да добију најбоље могуће рјешење за један од најрепрезентативнијих објеката на подручју града.

-При томе, велику помоћ и захвалност дугујемо компанији м:тел која ће финансирати цијели овај посао, од израде просторне студије, коју ће радити београдски Грађевинско архитектонски факултет, пројектног задатака и на концу, расписивања међународног архитектонског конкурса који би, ако све буде текло по плану, требао бити расписан до краје ове године – рекао је Рашковић.

Кроз овај јавни конкурс који је и први међународни архитектонски конкурс у Бањој Луци након дуго времена, биће дефинисан изглед овог будућег репрезентативног објекта.

Рашковић истиче да ће конкурс бити објављен у престижним аргхитектонским публикацијама и специјализованим веб сајтовима, а биће понуђене вриједне новчане награде како би се добило што квалитетније идејно рјешење.

Он очекује да се међународним конкурсом добије једно атрактивно свјетски референтно рјешење, по коме ће да се ради тај комплекс и по којем ће Бања Лука у будућности бити препознатљива.

 Бања Лука добија мултифункционални комплекс (фото: архива)

Бања Лука добија мултифункционални комплекс (фото: архива)

Будућа мултифункционална конгресно-конференцијска и концертна дворана, која би, по плану, требала укључивати и хотел високе категорије требало би да се налази у Улици олимпијских побједника, на локацији код помоћног терена ФК Борац, односно преко пута будућег тржног центра „Делта планет“.

Градоначелник Игор Радојичић указао је да је Бањој Луци пријеко потребан центар оваквог типа, због великог туристичког потенцијала за конгресни туризам који је сада потпуно неискориштен.

-Нажалост, Бања Лука сада нема конгресну салу значајног капацитета, што нас је потпуно елиминисало са мапе конгресног туризма. Са изградњом овог центра, ситуација би се у потпуности преокренула и Бања Лука би, с обзиром на изузетно повољан географски положај и инфраструктурну повезаност, била у прилици да добије организацију великог броја конгреса. Поред тога, коначно би добили и велику концертну салу, с обзиром на то да сада имамо салу Банског двора која је ограничена на свега 350 мјеста. Наш план је да, за почетак, идемо са расписивањем међународног конкурса за идејно рјешења и од израде до избора потрајаће вјероватно цијелу идућу годину. Након тога, у 2020. години, очекује нас најтежи посао – да склопимо финансијски модел и кренемо у конкретну реализацију овог пројекта – рекао је Радојичић.