Радови на 19 водовода, догодине и у Зеленом виру и Соколовцу

Рјешење проблема водоснабдијевања насеља која деценијама немају или кубуре са несташицама воде, биће настављено и током наредне године.

Према плановима надлежног Одјељења за комуналне послове, уз наставак покренутих послова из ове, између осталог, наредне године биће проширена водоводна мрежа у насељу Зелени вир.

-За овај водовод већ је урађена пројектна документација. Планирано је формирање друге висинске зоне у дужини око 1.750 метара, чиме би се ријешило око 50 домаћинстава која тренутно немају воду. Процијењена вриједност овог пројека је око 200.000 КМ – казали су из Одјељења за комуналне послове.

Још један већи пројекат планиран за наредну годину, јесте наставак изградње водовода према насељу Соколовац.

Како су навели из одјељења, ове године је урађен дио водоводне мреже са система Бањица према насељу Соколовац у дужини од 1.800 метара, а да би се изградила водоводна мрежа до насеља Соколовац са наведеног система потребно је изградити још око 1.500 метара цјевовода али и резервоар Доња кола, који је неопходан за изравнање дневне потрошње у насељима која припадају Доњим колима.

-До краја године планирано је да се распише тендер за израду пројектне документације за додатних око 1.500 метара мреже, како би се у наредној години кренуло са радовима и ријешио дугогодишњи проблем водоснабдијевања насеља Соколовац и проблеми са нестанцима воде на подручју Доњих кола због великих осцилација у потрошње воде, односно дневних неравномјерности које су постале учестали проблем јер се водоводни систем Бањица ширио без претходних анализа могућности и начина проширења – закључили су из одјељења.

Као један од овогодишњих приоритета градске власти, управо пројекти водоснабдијевања су били међу најбројнијим и до краја године биће урађени или су у различитим фазама реализације њих 19. Већина ових радова је већ успјешно окончана, а од већих пројеката из области водоснабдијевања који су у току, издвајамо градњу кракова подсистема “Звијезда” у оквиру великог регионалног система „Црно врело“, затим градњу резервоара четврте висинске зоне у Чесми-Крчмарице, предвиђене запремине 500 метара кубних, а вода ће коначно стићи и до мјештана Јагара и Пезића поља.

Покренуто је и рјешење вишедеценијског проблема мјештана мјесних заједница Рекавице 1 и 2, па је током прошлог мјесеца преко 50 домаћинстава засеока Лакићи, Благојевићи и Бојанићи добило воду. За пројекат побољшања водоснабдијевања Рекавица један, у оквиру регионалног водовода „Бањица“, понављан је поступак јавне набавке за избор извођача радова, те ће бити настављен у наредном периоду.