Припреме за градњу конгресне сале: M:tel донирао израду конкурсне документације

Потписивањем уговора између Града Бање Луке и компаније M:tel о донацији средстава за потребе израде конкурсне документације, данас је учињен први корак у изради идејног рјешења мултифункционалне конгресно-конференцијске дворане. Захваљујући овој донацији, створени су услови да, послије дужег низа година, буде расписан први међународни архитектонски конкурс за неки од великих градских пројеката.

У име Града, уговор је потписао градоначелник Игор Радојичић који је нагласио да ће, у договору са компанијом M:tel, припрему документације за расписивање међународног позива урадити Архитектонски факултет Универзитета у Београду и да се расписивање позива очекује почетком сљедеће године.

– Усвајањем регулационог плана за подручје „Центар алеја“ створени су услови да уђемо у реализацију једног од највећих пројеката у граду,  који ће имати велики значај за културу и туризам, али и цијелу привреду Бање Луке. Локација будуће конгресне дворане је у Улици олимпијских побједника, иза зграде Административног центра Владе РС. Редослијед корака је да прво припремимо документацију, а потом ће услиједити расписивање међународног архитектонског конкурса – казао је Радојичић.

 

Генерални директор M:tel Марко Лопичић, изјавио је да финансирање конкурсне документације представља наставак веома успјешне сарадње са Бањом Луком.

– Овај пројекат има и шири значај од Бање Луке и поприма, на одређен начин, и регионалне оквире. M:tel је на себе преузео обавезу финансирања конкурсне документације, а на основу тога ће бити начињен први корак ка новом конгресном центру. То ће омогућити даљи поступак и расписивање међународног тендера за идејно рјешење. Надам се да ћемо стајати уз Град и у наредним фазама реализације овог великог пројекта – закључио је Лопичић и додао да вриједност ове донације износи 25.000 KМ.

M:tel је до сада до сада сарађивао са Градом у реализацији бројних пројеката, а између осталог, донирао је дјечије игралиште и теретану на отвореном у кругу „Акване“. Ова компанија је, поред тога, и један од највећих спонзора овогодишњег новогодишњег перограма.

Израдом конкурсне докуемнтације, начињен је први корак у реализацији великог пројекта изградње конгресне сале, с тим да је циљ да се у идућој години, на основу проведеног међународног конкурса, изабере најбоље идејно рјешење овог репрезентативног објекта. Према ранијим процјенама, оквирна вриједност изградње ове сале износи око 30 милиона KМ, а објекат би, осим конгресно – концертне сале од око 2.000 мјеста, укључивао и високорангирани хотел. Послије избора идејног рјешења, услиједиће активности на склаапању финансијске конструкције, а једна од опција је и да се објекат гради по принципу јавно – приватног партнерства.