„Препакивањем“ градског дуга до новца за нове, јавне радове

Град Бања Лука расписао је међународни тендер за избор најповољнијег понуђача за рефинансирање градског дуга у износу од 60,2 милиона КМ, у намјери да додатно умањи камате и ослободи средства за улагање у нове, јавне радове.

Након што је прошлу годину завршио у „плусу“ од 4,35 милиона КМ, Град Бања Лука ће на међународном тендеру покушати доћи у још повољнији финансијски положај, вођен текућим трендом пада каматних стопа на тржишту новца.

Градоначелник Игор Радојичић прецизирао је да су се одлучили на овај корак пошто је сада могуће остварити још повољније каматне стопе и тако додатно растеретити градску касу. Он је нагласио да су на тендеру постављени услови отплате у трајању до 10 година, са максималном каматаном стопом до 2,9 одсто.

-На тржишту новца сада се могу остварити још повољније камате него што је то био случај 2017. године, кад смо, са истим циљем, „препакивали“ градски дуг. Овим потезом можемо остварити двојак ефекат – уштедјети у измирењу кредитних обавеза, јер их сада отплаћујемо по камати од 4,4 одсто, те, уједно, ослободити новац за реализацију додатних, јавних пројеката. Додуше, тек по закључењу тендера, знаћемо колико ћемо новца „ослободити“, али процјене се крећу од неколико стотина хиљада па све до неколико милиона КМ, наравно, у зависности од камата и рока отплате које ће бити понуђене на тендеру – казао је Радојичић.

Према огласу, на тендеру могу учествовати комерцијалне банке, фондови и осигуравајућа друштва, а понуде се могу доставити до 24. јуна. На позиву могу равноправно учествовати домаће и иностране финансијске институције.

Тендер је расписан на основу одлуке Скупштине града од 10. априла ове године.

Обавјештење о набавци број: 320-1-2-194-3-163/19  од 7. маја 2019. године може се преузети са интернет странице Агенције за јавне набавке БиХ (www.ejn.gov.ba).

Ово је друго рефинансирање градског дуга. Прво, у износу од 73 милиона  КМ, као једна од највећа финансијских операција ове врсте које је икада извела нека општина или град у БиХ, успјешно је обављено 2017. године. Тадашњи тендер наишао је на велико интересовање банака, што је довело и до добијања повољних каматних стопа за то вријеме.