Почињу припреме за градњу моста у Топлицама

Прве активности на реализaцији градње моста у Српским топлицама, покренуте су јуче, расписивањем јавне набавке за израду урбанистичко-техничких услова за провођење овог пројекта.

Према плану, нови мост, на локацији 250 метара узводно од бање и садашњег моста, требало би да буде саграђен наредне године као један од три кључна пројекта градске администрације. Тиме ће Бања Лука, послије новог Зеленог моста, догодине добити два нова моста преко Врбаса.

Са представницима Завода „Др Мирослав Зотовић“, који, послије куповине бање у Топлицама, имају амбициозне планове за развој овог дијела града, договорено је да се садашњи мост додатно уреди и трансформише у пјешачки мост, док би се нови мост за прелаз возила градио на локацији код „Нестро“ пумпе.

Садашњи мост је тренутно једносмјеран са ограниченом тежином, што представља проблем код транспортног саобраћаја.

Како су навели из надлежног Одјељња за саобраћај и путеве, постојећи мост у Српским топлицама био би преуређен у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање.

Истовремено, догодине почињу и прве активности на припреми градње моста у Доцу, једног од најкрупнијих циљеева градске администрације за неколико наредних година.

Према најавама, за овај капитални пројекат наредне године би требало да буде расписан међународни конкурс за идејно рјешење будућег моста, чија би, изградња, по грубим процјенама, коштала око девет милиона КМ, заједно са приступним саобраћајницама.

Циљ је да до 2020. гоидне буде урађен пројекат и ријешен бар дио имовинских односа на траси будућег моста, те склопљена финансијска конструкција.

 Фото: архива

Фото: архива