Оштрија контрола запуштених дворишта

Градска инспекција ће у наредним данима, са доласком љепшег времена и бујањем вегатације, пооштрити контролу запуштених дворишта, у намјери да власнике земљишта примора да своје окућнице одржавају уредним и чистим, саопштено је из Одјељења за инспекцијске послове. Начелник овог одјељења Јанко Кецман, истиче да на многим парцелама постоје проблеми јер су закоровљене и, неријетко, на њима вребају потенцијалне опасности како од алергена, попут амброзије, тако и од легла змија и пацова.

– Најчешће, власници закоровљених и запуштених парцела нису доступни контролним органима, јер не живе у Бањој Луци, а код многих парцела имамо и неријешене имовинско-правне односе. У оваквим случајевима углавном имамо ситуацију да власници полажу право на некретнину, али не и обавезу уређења, што је супротно важећем закону – каже начелник Кецман и указује да су, у складу са Законом о пољопривредном земљишту, власник и корисник земљишта дужни да окућницу редовно обрађују и држе уредном како не би нарушавала изглед града.

Кецман истиче да су казне за кршење овог закона ригорозне и износе од 2.000 до 6.000 КМ за физичко лице, 3.000 до 9.000 КМ за предузетнике и 15.000 до 45.000 КМ за правна лица

Истовремено, из Одјељења упозоравају да је од посебне важности да власници земљишта са својих имања уклоне амброзију, један од најјачих алергена који изазива здравствене проблеме код великог броја грађана. Као и сваке године, градске власти ће, са своје стране, средином јула ове године организовати кошење и уништавање амброзије на јавним површинама у граду, прије њеног цвјетања.

 

 Фото: архива

Фото: архива