Обезбијеђенo милион марака за уређење корита Врбаса

Радови на уређењу корита ријеке Врбас, на потезу од Трна до ушћа рјечице Драгочајка, почеће на љето ове године, у оквиру великог пројекта заштите од поплава и тзв. високих вода. Највећи дио средства, односно око 700.000 КМ, обезбједио је Развојни програм УН-а (УНДП), док ће Град Бања Лука у овом пројекту учествовати са 300.000 КМ.

– Овим ће почети реализација стратешког документа под називом „Уређење водног режима и корита ријеке Врбас кроз урбано подручје града Бање Луке“, а који је такође финансирао УНДП. За реализацију цјелокупног пројекта потребно је око 45 милиона КМ, а са овом фазом од милион КМ почели би радови на његовој реализацији на терену – наводе у Одјељењу за комуналне послове града.

Како је планирано, радови ће се изводити од моста у Трну те узводно према ушћу Драгочајке. Према ријечима стручњака, уређењем водног режима и корита Врбаса смањиће се ризик од поплава у овом дијелу градског подручја. Међутим, да би се у потпуности смањио ризик од поплава потребно је да се у цијелости реализује пројекат на потезу од Трна до Ребровачког моста, како је то и дефинисано пројектном документацијом.

С тим циљем, градске власти су конкурисале за ова средства према УНДП-у, који ће провести потребне процедуре и изабрати извођача радова. Oд тога зависи и динамика радова, али, како се очекује, конкретени радови на уређењу корита би могли почети крајем јуна или почетком јула ове године.