На прољеће почиње са радом бајк шеринг систем

Аутоматски систем изнајмљивања јавних бицикала, тзв. „bike sharing“ требао би стартовати са радом у Бањалуци на прољеће идуће године, као први систем те врсте на простору Републике Српске.

На основу проведене јавне набавке, ових дана је као најповољнији понуђач изабрана компанија „Супермаркет“, са понуђеном цијеном од  132.000 КМ. Ова компанија је дужна да обезбиједи неопходну опрему, бицикле и компјутерски софтвер за изнајмљивање бицикала.

-Очекујемо да до прољећа буду постављени станични терминали и да систем профункционише у пракси. Увођењем овог система, желимо да промовишемо здрав начин живота, екологију и одрживи развој кроз већу употребу бицикала у свакодневном животу – казао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве, Славиша Сандић.

За сада је планирано да у првој фази, на подручју града буду инсталиране четири локације са укупно 30 бицикала, које ће бити опремљене одговарајућим терминалом и системом за изнајмљивање и паркирање бицикала.

Заинтересовани корисници моћи ће се регистровати интернетом, мобилном апликацијом, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве.

Доласком на терминал и провјером идентификације, систем аутоматски откључава бицикл.  По завршетку вожње, корисник враћа бицикл на један од терминала а систем аутоматски врши обраду и наплату у зависности од времена кориштења бицикла.

-Овим системом ћемо омогућити лакши одлазак на посао, у школу, факултет, али и подстакнути на физичку активност и побољшати туристичку понуду нашег града, и придружити се европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине – нагласио је Сандић.

Он је нагласио да ресорно одјељење још није утврдило цијене за кориштење система, али обећава да ће цијене, у сваком случају, бити јако популарне и прихватљиве за свачији џеп. Према његовим ријечима, управо ће ниска цијена изнајмљивања бити један од основних алата за популарисање овог облика превоза, али и повећање броја јавних станица и бицикала у идућим годинама.

Истовремено, Сандић наглашава да ће градске власти у наредном периоду радити на изградњи бициклистичких стаза и трака и промоцији бициклистичког саобраћаја са дугорочним циљем да у свим већим насељима буду инсталирани терминали за изнајмљивање бицикла.