Наставља се обнова Кастела, 150.000 КМ за санацију бастиона

Постепена обнова тврђаве Кастел биће настављена ускоро, санацијом тзв. бастиона, лоцираног између двије куле обновљене прошле године, најављено је из Одјељења за комуналне послове.

-Бастион је у јако лошем стању због чега смо се одлучили да кренемо у његову санацију. С обзиром на то да нисмо у могућности у потпуности исфинансирати ове радове, ове године издвојили смо дио потребних средстава како би започели прву фазу санације бастиона – казао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Одјељење је већ расписало тендер за овај захват, у процијењеној вриједности од око 150.000 КМ.

Билчар је нагласио да градске власти настоје да наставе пројект обнове Кастела, постепеном санацијом појединих дијелова тврђаве.

– Нажалост, немамо на располагању средства из Европске уније којима је раније обнављан Кастел, тако да средствима из градског буџета сваке године настојимо да обновимо дио по дио тврђаве с обзиром на то да су за комплетну обнову потребна значајна средства – закључио је он.

У оквиру напора за ревитализацију необновљеног дијела тврђаве Кастел, прошле године обновљене су двије куле, и то улазна чије је кровиште изгорјело у пожару 2013. године и девастирани простор у којем се својевремено налазио угоститетљски објекат.

 Кастел се обнавља по сегментима (Фото архива)

Кастел се обнавља по сегментима (Фото архива)