Инспектори провјеравају увозно месо

Градска инспекција, заједно са представницима Института за јавно здравство и Института „Васо Бутозан“ данас је започела контролу исправности меса у свим тржним центрима на подручју града, који продају месо из увоза.

-Данас су узети узорци меса код тржних центара које продају месо из увоза. Резултате очекујемо у наредних седам до десет дана- казао је начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Kецман.

Он појашњава да ће бити извршена анализа меса на присуство антибиотика, као и бактерија саламонеле, стафилококе и ешерихије коли.

Према његовим ријечима, ове контроле покренуте су послије медијских навода о појави меса од обољелих крава у Пољској. Без обзира на то што је Канцеларија за ветеринарство БиХ установила да на нашем тржишту није било дистрибуције и увоза спорних пошиљки, у градској инпекцији желе да се, додатним контролама меса, увјере у квалитет меса из увоза, из које год земље долазило.

-Према посљедњим информацијама из Kанцеларије за ветеринарство на подручју БиХ нема меса из Пољске, али без обзира на то, покренули смо контролу меса из увоза, како би били у потпуности сигурни у његову исправност- нагласио је Kецман.

Из Градске инспекције уједно најављују да ће ускоро бити контролисани и домаћи произвођачи, те напомињу да ће, осим фарми, провјере обухватити и клаонице, мљекаре и рибњаке. Током тих контрола, инспектори ће провјеравати присуство антибиотика, хормона, пестицида и тешких метала.