Издато више од 3.000 бесплатних извода из књиге рођених

Град Бања Лука је окончао акцију организованог издавања извода из матичних књига – родних листова, за ученике завршних разреда бањалучких основних и средњих школа.

– За 28 основних и 17 средњих школа са подручја града Бање Луке, издато је укупно 3.049 извода. Од тог броја, за основце 1.532 и 1.517 извода за средњошколце.  Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт је благовремено доставило обавјештења у све основне и средње школе, тако да смо овогодишњу акцију завршили у рекордном року – каже Сања Павловић, начелник Одјељења за општу управу.

Ове године је, по први пут, покренута иницијатива да школе достављају и спискове првачића, са циљем издавања бесплатног издавања родних листова и уписа у прве разреде бањалучких основних школа. У првој организованој акцији издавања извода за првачиће, до сада је израђено, и у основне школе достављено 87 извода, те се у том дијелу акција не може сматрати завршеном, с обзиром на то да уписи у прве разреде, у правилу, трају до краја маја.

– Наведене активности су примјер позитивне праксе – квалитетнијег и ефикаснијег пружања услуга грађанима и несумњиво ће, као и протеклих година, постићи циљ, а то је елиминисање великих гужви у просторијама Градске управе у периоду мај – јуни, када грађани, осим за упис у средње школе и на факултете, прибављају документе у повећаном броју за издавање личних карата и пасоша, пред ђачке и студентске екскурзије, годишње одморе и слично – нагласила је Павловић.

Она је додала да је за генерацију матураната које сада завршавају средњу школу, за највећи број ученика, Градска управа прије четири године израдила изводе из матичних књига рођених, који немају ограничени рок трајања, те да ови изводи, могу и даље бити кориштени за упис на виши степен образовања, уколико није, евентуално, за неког од појединаца, дошло до промјене чињеница у матичним књигама.