Градоначелник на конференцији УН-а у Копенхагену

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић представио је на међународној конференцији у Koпенхагену пројекат даљинског гријања у Бањој Луци и изградњу нове топлане на биомасу.

На Свјетском форму о енергетској ефикасности, у организацији Уједињених нација, градоначелник Радојичић је, као један од панелиста, представио пројекат изградње нове топлане и релитализацију система даљинског гријања у Бањој Луци.

Пред око 50 учесника из цијелог свијета, Радојичић је истакао да је пројекат даљинског гријања, који је дијелом финансиран из кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), ових дана добио бронзану медаљу ЕБРД-а, као један од најбољих пројеката која је ова међународна финансијска институција финансирала током прошле године.

Ово, престижно признање за које су кандидовани бројни пројекти које је ЕБРД финансирала широм свијета, освојено је 27. годишњем самиту ЕБРД-а, одржаног 9. и 10. маја у Јордану. Признање је освојено у категорији пројеката у вези са одрживом енергијом.

Поред учешћа на УН-овој конеференцији, градоначелник Радојичић у Копенхагену учествује и на још једном међународном самиту, и то четвртом годишњем састанку партнера у оквиру иницијативе за даљинску енергију.

Тема овог самита тичу се пројекта тзв. паметних градова, те пројеката у вези са енергетском ефикасносношћу.