Бања Лука обиљежава „Европску седмицу мобилности“

Град Бања Лука ће од недјеље па у наредних седам дана бројним активностима обиљежити „Европску седмицу мобилности“, придружујући се европским градовима који на овај начин указују на значај здраве животне средине и одрживог развоја.

Први у низу догађаја, биће у недјељу, 16. септембра када ће у периоду од 12 до 14 часова у Булевару Десанке Максимовић бити организован упоредни тест заузимања простора.

У току теста, на истом простору смјењиваће се различити учесници у саобраћају, како би се скренула пажња колико простора заузимају приватни аутомобили у односу на остале врсте саобраћаја.

Током Европске седмице мобилности, у централној градској зони биће постављени нови паркинг простори за бицикле (понедјељак, 17. септембар), те обиљежена и пуштена у саобраћај прва бициклистичка трака у оквиру постојеће саобраћајнице у Улици Мајке Југовића (четвртак, 20. септембар).

Од других дешавања издвајамо и формирање саобраћајног полигона на Тргу Крајине на којем ће 19. септембра представници Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савеза спроводити цјелодневну обуку најмлађих учесника у саобраћају, уз такмичење и пригодне награде.

Пројекција едукативног филма  „Бицикли причају приче“ који промовише урбану мобилност планирана је за 18. септембар у амфитеатру Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, са почетком у 12 часова.

Представници Универзитета у сарадњи са волонтерима обавиће 21. септембра цјелодневно анкетирање грађана са фокусом на алтернативне видове саобраћаја.

„Европска седмица мобилности“ завршава се 22.септембра, обиљежавањем „Дана без аутомобила“. За тај дан планирано је више догађаја у Улици Краља Петра I Карађорђевића, која ће бити затворена за саобраћај од 11 до 17 часова. Уз бициклијаду, за коју регистрација почиње у подне на паркингу код Музеја савремене умјетности, Град ће свим регистрованим члановима „Бајк шеринг“ система обезбједити од 12 до 17 часова бесплатно кориштење бицикла.

Овогодишња седмица мобилности са темом “Мултимодалност”, обиљежава се под слоганом “Комбинуј и крећи се!”.

Поред служби Града, у организацији ових догађаја у Бањој Луци учествују и Савез општина и градова РС, њемачки GIZ, Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет, Центар за животну средину,Удружење „Бањалучка критична маса“ и „Sport Vision“.