РХМЗ: Упозорење на обилне падавине

Републички хидрометеоролошки завод најавио је да се на подручју цијеле Републике Српске у периоду од 30. маја до 06. јуна очекују  локалне непогоде уз јаче пљускове са грмљавином.

Како је наведено у Допунском метеоролошком и хидролошком билтену нестабилно вријеме које траје током већег дијела маја месеца наставиће се и наредних дана у цијелом региону Западног Балкана.

– Дневни развој облака донијеће јаче пљускове са грмљавином, локалне непогоде уз обилне падавине у кратком периоду, а понегдје се очекује и појава града. Нестабилно ће бити током цијелог периода, а у уторак 30. 05. поподне и увече и у сриједу 31. 05. очекују се јаче непогоде и локално обилније падавине на сјеверу и сјевероистоку – наводи се у билтену.

Према њиховима наводима, због локалног карактера пљускова није могуће унапријед знати тачну локацију појаве обилних падавина, а количина падавина ће знатно варирати.

Из Завода упозоравају да јаке падавине у кратком временском периоду могу изазвати појаву и изливање бујичних водотокова, проблеме са оборинским водама и појаву поплава.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионално територијално ватрогасно – спасилачке јединице позвали су грађане Бање Луке на додатни опрез, те да због најављених падавина предузму све мјере и радње заштите личне сигурности и имовине.

Надлежне службе пратиће ситуацију и у складу са тим обавјештавати јавност.