Модернизација јавног превоза стратешко опредјељење Града

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Пројекат „Bl Bus Tracker”, који омогућава једноставно праћење аутобуса у јавном градском саобраћају, данас је представљен у Банском двору. У оквиру пројекта, којег реализују Електротехнички факултет у сарадњи са предузећем „Аутопревоз“, развијена је мобилна апликација која пружа све информације у вези са градским линијама 10, 13 и 17.

Ово је  један од десет изабраних пројеката у оквиру јавног позива “Град будућности“, који Град Бања Лука проводи са Развојним програмом УН-а и Mинистарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Градоначелник Драшко Станивуковић, који је присуствовао данашњој презентацији, казао је да је стратешко опредјељење Града потпуна модернизација јавног превоза, те да је овај пројекат важан корак ка томе.

Како је нагласио, Бања Лука покреће иновацијске изазове јер је то обавеза због времена у којем живимо, обавеза према генерацијама које долазе и обавеза према ресурсима које имамо.

Он је најавио да Град планира у оквиру модернизације јавног превоза да до краја године постави до 40 модерних аутобуских стајалишта у ужем дијелу града, за шта ће ускоро бити расписан јавни позив. Аутобуска стајалишта из центра града, како је навео, биће распоређена у сеоском дијелу гдје их сада уопште нема.

-Наша жеља је да удвостручимо број корисника јавног превоза. То је могуће ако направите јавни превоз да је модеран и приступачан и зато ми је драго да имамо партнере у УНДП-у, надлежном министарству и превозницима. Драго ми је и да Електротехнички факлутет има циљ да до краја године сви превозници у градском дијелу, а наредне године, и на сеоском подручју, буду укључени у ову мобилну апликацију – навео је Станивуковић.

Како је казао проф. др Дражен Брђанин са Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци – грађанима је у Google Play продавници доступна мобилна апликација која пружа све информације у вези са градским линијама 10, 13 и 17, попут трасе, стајалишта, тренутне позиције аутобуса, процијењеног времена доласка аутобуса на одабрано стајалиште итд.

-До сада је преко 400 корисника инсталирало ову бесплатну апликацију и надам се да ћемо до краја године апликацију проширити и другим линијама јавног превоза – нагласио је Брђанин.

Шеф Канцеларије УНДП-а у Бањој Луци, Горан Вукмир казао је да овај пројекат на један лијеп начин одговара на потребе грађана и рјешава проблем грађана који користе јавни превоз.

-У исто вријеме, отвара користи за саме превознике, Униврезитет, Град и министарство у смислу да може да створи простор за научно-истраживачки рад, за нове пројекте и комерцијализацију неких од тих рјешења – казао је он.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Срђан Рајчевић казао је да ова мобилна апликација као једна показна вјежба за оно што као Република и друштво можемо да постигнемо у развоју „смарт сити“ технологија.

-Такав концепт развоја на тзв. отвореном коду пружа могућности да резултате имплементације овог пројекта, као министарство и Влада, можемо да адаптирамо и за друге урбане цјелине у Републици Српској – закључио је он.