Бања Лука прославља Вазнесење Господње – Спасовдан

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Бања Лука данас прославља Спасовдан, славу града и Саборног храма Христа Спаситеља.Свету архијерејску литургију у Храму Христа Спаситеља предводио је Његово преосвештенство епископ бањалучки г. Јефрем уз присуство епископа канадског г. Митрофана.

Током литургије обављен је чин освећења славског жита и колача, а након тога је услиједила свечана литија око храма.

Заједно са бројним грађанима обиљежавању Спасовдана присуствовао је градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић.

Градоначелник је честитао грађанима славу града уз жеље да празник прославимо у миру и саборности, те да се издигнемо изнад свих различитости и тежимо да увијек будемо ту једни за друге.

– Данас наша Бања Лука, као највећи град Републике Српске и наш Храм Христа Спаситеља прослављају крсну славу – Спасовдан. Данашњи празник нас опомиње да треба увијек да се у саборности окупимо, издигнемо изнад свих разлика и једни друге уважавамо и поштујемо без обзира на различите погледе и ставове – поручио је градоначелник.

Како је рекао, суштина овог празника јесте да све нас православне хришћане и васколики српски народ позива на проповијед и мисионарство, што нас обавезује да наш језик, културу, традицију и све оно што као народ исконски јесмо преносимо и чувамо.

– Човјек није датост и оно што данас јесте, човјек је могућност онога што треба да буде. Управо у распону онога што јесмо и онога што треба да будемо свако од нас треба да пружи свој максимум и иза себе остави неки траг – нагласио је Станивуковић.

Додавши да Град Бања Лука настоји да пружи свој максимум за подршку при обнови о очувањуу наших храмова и светиња, градоначелчник је нагласио да Град на различите начине настоји да активно ради на очувању нашег писма, културе и традиције.

– Јуче смо предавњем нашег угледног лингвисте проф. др Милоша Ковачевића обиљежили празник посвећен Светом Ћирилу и Методију, а вечерас од 19.30 часова код  Храма Христа Спаситеља у духу традиције настављамо са обиљежавањем крсне славе града Спасовдана уз културно-умјетнички програм и богату славску трпезу – управо с циљем очувања свих наших вијековних обичаја – закључио је Станивуковић.

Подсјећамо, обиљежавање славе града биће настављено и у вечерњим часовима, гдје ће од 19.30 часова бити приређен посебан програм под називом „Спасовданско вече – слава кроз традицију“. Уз културно-умјетничнки програм и наступе КУД –а  „Пискавица“ и КУД -а „Чајавец“ све госте очекује богата гастро понуда за коју се побринули бањалучки угоститељи и пекари. Такође, током вечери биће проглашени и побједници у прављењу најбоље славске погаче и домаће ракије.

Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежавају заједно – Град Бања Лука и Српска православна црква – Парохија бањалучка.