Stanivuković o neusvajanju budžeta: Banja Luka je u potpunoj blokadi

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Banja Luka je u potpunoj blokadi. Prave efekte građani će moći vidjeti za dva ili tri dana – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković, povodom aktuelne situacije u vezi sa neusvajanjem gradskog budžeta.

Naveo je da je danas težak dan za Banju Luku, te da je odlukom 17 odbornika, bez ikakavog obrazloženja, Banja Luka ostala bez budžeta u jednoj ovakvoj situaciji.

-Kada sam dobio priliku da vodim ovaj grad, očekivao sam blokade i opstrukcije, ali ovo nisam očekivao – naglasio je on.

Kako je naveo, cijeli dan razgovarao je sa zaposlenima, sa odjeljenjima, sa Odsjekom za pravna pitanja, sa Internom revizijom da se vidi kako danas Banja Luka može da funkcioniše nakon neusvajanja budžeta.

-Banja Luka je od danas bez mogućnosti da izvrši bilo koju transakciju, jer Zakon je tu jasan, precizan i niko ne može drugačije da ga tumači – naglasio je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, upitne su aprilske plate za radnike Gradske uprave, a martovske neće moći biti isplaćene za 682 radnika, i to onih koji rade u: Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Banskom dvoru, Gradskoj razvojnoj agenciji, Centru za razvoj poljoprivrede i sela, SC Borik i Centru za socijalni rad.

To je, kako je kazao, iz razloga prošlogodišnjeg prekoračenog broja zaposlenih u ovim ustanovama i preduzećima za šta je budžetski okvir prevaziđen.

-I na to smo upozoravli odbornike koji nisu vjerovali, a danas je to realnost – kazao je on.

Gradonačelnik je upozorio da uz transakcije, ne mogu da se provode ni javne nabavke, ni održavanje javnih puteva, javne rasvjete, puteva, semafora, zelenih površina i drugo.

Od sutra ni „Čistoća“ ne može da čisti i vrši odvoz smeća sa javnih površina.

-Sporan je i taksi prevoz lica sa invaliditetom za šta je potrebno pet-šest hiljada, ali potražićemo rješenje za to pitanje u čijem ću finansiranju i lično učestvovati – kazao je Stanivuković.

Veliki problem predstavlja, kako je kazao, i to što nijedno socijalno davanje ne može biti isplaćeno, a nažalost ne smiju se obavljati ni transkacije kada je riječ o javnoj kuhinji. Zaustavljena su i gradilišta, poput budućeg vrtića u Vrbanji i nove dvorane na Laušu.

Ponovio je da je juče u cjelosti prihvatio devet amandmana skupštinske većine, a da su oni odustali i od svojih amandmana.

-Stojimo iza budžeta koji smo predložili i koji ima rashode na istorijskom minimumu i najveće investicije u posljednjih nekoliko godina u iznosu od 31 milion sa potencijalom rasta na 35 miliona KM – istakao je on.

Govoreći o pozivu skupštinske većine za sastanak, gradonačelnik je kazao da je jedina prava adresa za taj sastanak lider SNSD-a, Milorad Dodik.