Уз пјесму „Весели се српски роде“ у Бањој Луци дочекана православна Нова година

 Фото: Д. Ракита

Фото: Д. Ракита

Ни ниске температуре у Бањој Луци нису спријечиле публику – како суграђане, тако и туристе – да уз изузетно богат и разноврстан културно – умјетнички програм дочекају Нову годину по јулијанском календару.

На бини испред Храма Христа Спаситеља неколико минута прије поноћи, обратила се савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић – Бањац, која је свим присутним пожељела, прије свега, добро здравље.

-Град Бања Лука захваљује свим учесницима који су се љубазно одазвали и увеличали ову нашу лијепу манифестацију. Захваљујући њима и свима вама, на свечан начин смо дочекали православну Нову годину – истакла је Савић – Бањац.

Богат етно програм одушевио присутне

Разноврстан програм, који је почео у 21 час, а који у потпуности његује богату српску традицију и обичаје, употпунили су, како домаћи, бањалучки извођачи, тако и двије гошће које су допутовале из других држава.

Наиме, у Бању Луку су допутовале Даница Црногорчевић, једна од најпопуларнијих вокалних солисткиња и интерпретаторки духовне и етно музике из Црне Горе, те Павлина Радовановић, дјевојчица из Ораховца са Косова и Метохије, која је већ по доласку својим топлим гласом загријала срца свих присутних.

Сам програм прославе православне Нове године је започео наступом чланова радничког културно – умјетничког друштва „Пелагић“, који су изводили, између осталог „Шопске игре“, а након њих, у духу српске баштине, како то и доликује, свим присутним се представило Културно – умјетничко друштво „Чајавец“

Чланови играчке групе, женске и мушке пјевачке групе АНИП „Маслеше“ у свој наступ уткали су пјесме са Змијања, пјесме са Козаре, те Шопске игре као дио богатог српског фолклора.

Чланице групе „Дар“ које су на свој начин представиле давнашње народне пјесме, такође су биле дио ове богате прославе православне Нове године.

Српско музичко благо несебично баштини и Музички атеље Јелене Станишић, који је за ову прилику окупио ученике из десет бањалучких школа, те су сви заједно отпјевали „Ми смо дјеца неба“ и „Хајде, Јано“.

Са Косова и Метохије у наш град са посебним осјећањем поново је дошла Павлина Радовановић, једанаестогодишња дјевојчица раскошног гласа којој је, како сама каже – Република Српска други дом – те је по завршетку наступа свим присутним пренијела поздраве са Косова и Метохије.

Одушевљење свих присутних изазвала је и Даница Црногорчевић, која је публици добро позната са својим духовним и етно пјесма, а пред улазак у Нову годину по јулијанском калнедару, сви учесници манифестације заједно су изашли на сцену и отпјевали пјесму „Весели се српски роде“.

Након програма испред Храма Христа Спаситеља, тачно у поноћ почео је и молебан поводом православне Нове године, односно Нове године по Јулијанском календару.