Еко топлане

Home / Еко топлане
Еко топлане

Изградња нове градске топлане, под називом Еко топлане Бања Лука, највећи је инфаструктурни комунални пројекат у граду у посљедњих неколико деценија, и уједно, један од кључних стратешких циљева актуелне градске администрације. Годинама уназад, „стара“ Топлана представља камен око врата градским финансијама, највећим дијелом због нагомиланих дугова, добрим дијелом условљеним због тога што се ово постројење покреће на мазут – еколошки и финансијски неприхватљиви енерегент.

Поведени тим мотивима, градска администрација, са градоначелником Игором Радојичићем на челу, од ступања на мандат уложила је интензивне напоре у превазилажење овог проблема. Послије вишемјесечних припрема и расписаног јавног позива, ова настојања формализована су у мају 2017. године, кад је Скупштина Града донијела сет одлука о уласку у градњу нове топлане на био масу. Том одлуком, градски парламент је одобрио да Град Бања Лука и приватни партнер – Институт за енергетику и екологију (IEE), чија је понуда оцијељена најповољнијом, оснују заједничко предузеће под називом „Еко топлане Бања Лука“.

Уговором је предвиђена изградња постројења инсталисане снаге од 49 мегавата (десет котлова). Према уговору, Град је дужан да у изградњу новог постројења уложи 15,6 милиона КМ, а IEE 16,3 милиона (удио власништва – Град 49 одсто, IEE 51 одсто). Нова топлана би требала у потпуности да замијени капацитете старог постројења, обезбједи профитабилност, и најважније од свега – омогући квалитетно даљинско гријање за све кориснике.

Пројекат централног гријања

Погледај

Укључивање интересних група

Погледај

Изградња „Еко топлане“ почела је 1. јуна 2017. године. Први котлови пуштени су у рад у децембру 2017. године. Свечано отварање Еко топлана уприличено је 15. марта 2018. године. На дан отварања, у Банском двору је одржана стручна регионална конференција под називом „Енергетска сувереност – Бања Лука као регионални центар“ на којој је представљен пројекат „Еко топлане“ и начин рјешавања вишедеценијског проблема гријања у Бањој Луци.

Ново предузеће на био-масу Еко топлане концепт је јавно-приватног партнерства између Града Бања Лука и компаније ИЕЕ, чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ.