Уручени уговори: Град подржао 31 пројекат из културе

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Град Бања Лука суфинансираће 31 пројекат из области културног и умјетничког стваралаштва за 2021. годину, за шта је предвиђено 103.500 KМ.

Уговори  о суфинансирању ових пројеката изабраних путем јавног позива, уручени су данас представницима удружења грађана.

Савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић – Бањац казала је да је Град захвалан људима који се баве културом и да је њихов ентузијазам кључан да наш град живи и да културна сцена у Бањој Луци опстаје.

– Битно је да људи који су у овој сфери то воле, да Град препознаје оно што они раде и сигурна сам да ћемо заједничким снагама доћи и до још квалитетнијег културног садржаја, до нових пројеката, али и да ћемо одржати све оне манифестације и удружења која су заслужна да Бања Лука живи и ради на овом пољу све ове године – истакла је она.

Управо свјесни важности културе, али и тога да средства за ову област треба да буду много већа, према њеним ријечима – Град је приједлогом буџета за наредну годину предвидио већа издвајања за ову област.

Овлаштени потписник у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику Невена Благојевић – Подрић  казала је да је из области савременог стваралаштва и креативне индустрије подржано 11 пројеката, из аматерско-културног стваралаштва четири пројекта, док је из области провођења и унапређења едукације у култури – подршку Града добило девет пројеката.

-Из области стваралаштва за дјецу и младе подржана су четири пројекта, два из области децентрализације културе, те један пројекат у вези са стваралаштвом особа са инвалидитетом – навела је она.

Како је казала, подржани пројекти су у складу са Стратегијом развоја културе Града Бање Луке за 2018-2028. годину, односно на основу циљних области које су и третиране Стратегијом развоја града.

Један од пројеката који је подржан јесте Међународни фестивал дјечије поезије „Дјечије царство“, а у име организатора те манифестације Слободан Стошић истакао је значај  подршке Града.

-Град препознаје наш рад, значај манифестације за Бању Луку али и Републику Српску, те нас подржава. Без те подршке тешко да бисмо могли опстати. Велики је значај и што Град на вријеме уплати додијељена средства. Са тим су сагласне и друге колеге – навео је Стошић.

Подсјећамо, на јавни позив за суфинансирање пројеката из области културног и умјетничког стваралаштва за 2021. годину пристигло је укупно 77 пријава. Пројекте су бирали сами умјетници, односно стручна комисија чији су чланови изабрани такође путем јавног позива.