РХМЗ: Упозорење на обилне падавине и могуће бујичне поплаве

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење за локалне непогоде, односно обилне падавине и могуће бујичне поплаве за територију цијеле Републике Српске за 23. и 24. септембар.

-У суботу 23.сепмтебра очекује се јака и обилна киша уз јаче пљускове са грмљавином прво на сјеверозападу, затим поподне и на југу и сјеверу. Очекује се од 40 од 70 mm кише, на југу Херцеговине локално и нешто већа количина падавина. На истоку се очекује мања количина кише. Биће и вјетровито уз ударе вјетра до 60 до 70 km/h, на крајњем сјеверу вјетар слаб. У суботу увече јака киша ће захватити и источне предјеле – поручено је из Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Додају како се у недјељу 24. сепмтебра, очекује киша у свим предјелима, а на истоку обилне падавине од 30 до 60 mm кише, док ће на западу падавине бити слабе.

-Због обилних падавина у кратком периоду могућа је појава бујичних и урбаних поплава, као и излијевање обориснких вода. Због дугог сушног периода, водостаји ријека су на ниском нивоу и прогнозиране обилне количине падавина ће довести до пораста нивоа водостаја ријека – наведено је у билтену.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице позивају становништво, правна и физичка лица, да благовремено предузму све мјере и радње на заштити људи и материјалних добара, те да своје активности на отвореном простору прилагоде најавама метеоролога.

 Фото илустрација

Фото илустрација