У сусрет Спасовдану: Почело обиљежавање крсне славе града и Храма

 Фото: А.Чавић

Фото: А.Чавић

Спасовданским тропаром „Вознесалсја јеси“ у изведби бањалучког хора „Јединство“, вечерас у 20 часова почело је обиљежавање крсне славе града Бање Луке – Спасовдана.

Тим поводом на платоу испред Храма Христа Спаситеља приређен је културно-умјетнички програм.

Градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић честитао је крсну славу поручивши да Спасовдан као старозавјетна слава симболично указује на уздизање – вазнесење града из пепела и неуништиву наду и вјеру у будућност и представља један од десет празника посвећених Христу.

-Радостан сам и захвалан Богу што смо на дан Вазнесења Исуса Христа окупљени око нашег заштитника, као што се породице окупљају, како бисмо прославили нашу заједничку славу. Овај велелепни Храм Христа Спаситеља који је симбол и заштитник Бање Луке је мјесто наше саборности и спознаје о томе ко смо, ко су нам преци и какве су нам обичаје оставили-казао је градоначелник.

Градоначелник је заједно са старјешином Храма уручио и награде побједницима овогодишњег литерарног конкурса „Православна Бања Лука 2021“.

Прву награду добила је Сања Дојчиновић, студенткиња Учитељског студија на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци, за есеј под називом “Тиша страна Бање Луке”.

Друга награда додијељена је Невену Миљатовићу, студенту руског и српског језика и књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци за лирски надахнут есеј под називом „Међу брвнима вјероносним“.

Добитник треће награде је Стефан Денди, студент Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, за есеј „Православна Бањалука“.

Према програму под називом „У сусрет Спасовдану“ наступили су Мјешовити хор СПД „Јединство“ и Мјешовити хор Академије умјетности Бања Лука под диригентском палицом чувеног Немање Савића.

Грађани су уживали у сплетовима народних, градских, крајишких и жупских пјесама у изведби ових бањалучких хорова.

Мушки хор Академије умјетности извео је комитске пјесме, док је Женски хор изводио додолске пјесме.

Програм поводом славе града уприличили су фолклорни ансамбли и народни оркестри: АНИП „Веселин Маслеша“ и КУД „Чајавец“, РКУД „Пелагић“, ученици Музичке школе „Владо Милошевић“, Градски тамбурашки оркестар, као и Градски хор „Јазавац“, којим је дириговао Златан Мирић.

Подсјећамо, у четвртак, на дан славе – у Саборном храму Христа Спаситеља у 9.00 часова почеће Света архијерејска литургија, након чега ће се обавити чин освећења славског жита и колача. По завршетку славског обреда – обавиће се Спасовданска литија око Саборног храма.

У оквиру обиљежавања Спасовдана, биће одржани и спортски садржаји, и то финале Купа града у којем ће се састати ФК „Борац“ и ФК „Жељезничар“ 10. јуна у 18 часова на Градском стадиону.

Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, обиљежавају заједно – Град Бања Лука и Српска православна црква-парохија Бањалучка.

Галерија фотографија: