У понедјељак отварање изложбе „Расна дијагноза: Цигани“

Изложба под називом „Расна дијагноза: Цигани“ – нацистички геноцид над Синтима и Ромима и дуга борба за признање“ биће одржана у понедјељак, 4. децембра у  Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске са почетком у 13.00 часова.

Како су навели организатори – Удружење „Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња Отахарин“, у фокусу изложбе је националсоцијалистички геноцид над Синтима и Ромима: од искључења и обесправљености мањине у Њемачком Рајху, до њиховог систематског истребљења у нацистички окупираној Европи.

-Старе породичне фотографије Синта и Рома пружају увид у реалност живота људи. Иза апстрактних докумената који биљеже њихово бирократски организовано уништење, изложба открива уништене животе – наведено је у саопштењу.

Из Удружења наводе да је ова изложба такође и симболични израз сарадње Централног савјета њемачких Синта и Рома, Ромског документационог и културног центра њемачких Синта и Рома, Њемачке савезне фондације за културу и Центра за интегративну инклузију Рома и Ромкиња Отахарин, док саму организацију подржава Министарство спољних послова СР Њемачке.

-Организовањем ове изложбе и њеним представљањем јавности у Босни и Херцеговини, сјећамо се невиних жртава Холокауста, са посебним освртом на страдање и геноцид над припадницима ромске заједнице – поручују из Удружења.