У фокусу породица: Без листи чекања за вртић

Град Бања Лука је предузео бројне активности и мјере које за циљ имају подршку одређеним категоријама становништва, а које ће се у одређеном смислу позитивно одразити и са демографског аспекта.

Тако су, по први пут у историји сви бањалучки основци добили бесплатне уџбенике, а од новембра средњошколци и студенти из породица са четворо и више дјеце имаће бесплатан јавни превоз.

По први пут, Град ће субвенционисати и приватне вртиће за шта су средства планирана предложеним ребалансом градског буџета. Реализацијом овакве политике, за мање од годину дана ријешиле би се листе чекања за смјештај у вртић, односно свако дијете имало би своје мјесто у предшколској установи.

Важна мјера Града која слиједи, а за шта су такође средства планирана ребалансом, јесте финансијска подршка породиљама односно свакој незапосленој мајци, као и повећање тј. додатак на плату уколико је запослена.

Од других мјера популационе политике, издвајамо суфинансирање вјештачке оплодње које се проводи већ више година, а у оквиру овогодишњег програма – подршку Града добили су сви захтјеви који су испунили услове конкурса, за шта је из буџета издвојено 60.000 КМ.

Како би се објединиле различите политике, мјере и акције у циљу демографског развоја највећег града у Републици Српској, Град Бања Лука је покренуо израду Стратегије демографског развоја града.

Први корак јесте именовање тима за израду овог планског документа, а одлука о томе наћи ће се на сједници Скупштине града Бање Луке заказаној за 21. септембар ове године.

Како је истакнуто у образложењу поменуте одлуке, Стратегијом Град намјерава допринијети утврђивању приоритетних активности усмјерених ка остварењу кључних стратешких циљева, попут пораста броја новорођене дјеце или природне ревитализације становништва, те заустављања вањских миграција, а прије свега радно-способног становништва.