У духу традиције: Бројни грађани придружили се великој славској трпези поводом Спасовдана

 Фото: А.Чавић

Фото: А.Чавић

Велики број суграђана придружио се славској трпези, која је и ове године уприличена у порти Храма Христа Спаситеља поводом обиљежавања празника Вазнесења Господњег – Спасовдана – славе града Бање Луке и Саборног храма.

Заједно са суграђанима прослави Спасовдана придружио се и градоначелник Драшко Станивуковић који је том приликом свим суграђанима честитао славу и подсјетио да програм „Спасовданско вече – слава кроз традицију“, представља дио једне нове традиције.

-Наш циљ је да славску погачу, кољиво и све оне обичаје који се везују за српску славу пронесемо улицама наше Бање Луке и да славска трпеза буде доступна свим нашим суграђанима који имају жељу да буду дио прославе славе нашег града и Храма – поручио је градоначелник.

Он је подсјетио да се, осим пригодног послужења у оквиру програма под називом „Спасовданско вече – слава кроз традицију“, бирају најбоља погача и најбоља ракија, као неизоставан дио сваке славске трпезе, док културно-умјетничка друштва употпуњавају атмосферу управо извођењем традиционалних пјесама и игара.

– Чланови културно умјетничких друштава потрудили су се да нас врате у стара времена и прикажу нам сву ту традицију и обичаје који се везују за прославу славе. Дочек гостију, ломљење славског колача, здравице само су дио оних обичаја које управо кроз овај догађај проносимо и на тај начин чувамо од заборава – појаснио је Станивуковић.

Додао је да ће обиљежавање славе бити настављено и сутра уз Вече гусала, те подсјетио да се слава града – Спасовдан обиљежава три дана по старом српском обичају.

-Обиљежавање смо започели јуче традиционалним културно-умјетничким програмом „У сусрет Спасовдану“, данас смо уприличили цјелодневни програм, а сутра ће бити приређено Вече гусала, на којем ће наступити најбољи гуслари са ових простора и сви наши суграђани моћи ће уживати у звуцима овог старог инструмента и пјесмама у којима су опјевани наши највећи догађаји и наши хероји – закључио је градоначелник.

Током вечери су изабрани овогодишњи побједници у такмичењу за најбољу погачу и најбољу ракију. Прву награду за најбољу погачу освојила је Милијана Дринић, друго мјесто припало је домаћицама Кола српских сестара,  док је добитница треће награде Доста Стојичић.

За најбољу ракију проглашена је ракија домаћина Ранка Панџе, друго мјесто освојила је ракија Илије Мијатовића, док је трећу награду освојила Дијана Стрика.

Такође, Стоја Зрнић награђена је за израду најоригиналније славске свијеће.

Подсјећамо, тродневно обиљежавање Спасовдана започело је јуче, 24. маја предавањем угледног лингвисте проф. др Милоша Ковачевића, те традиционалним културно-умјетничким програмом „У сусрет Спасовдану“. Служењем Свете архијерејске литургије и свечаном литијом слава је у јутарњим часовима прослављена у Храму Христа Спаситеља. Програм обиљежавања биће настављен сутра, 26. маја када ће бити одржано Вече гусала.