У Банском двору отворен пети по реду Фестивал гитаре, присуствовали и представници Града

 Фото: Град Бања Лука

Фото: Град Бања Лука

Концертом на класичној гитари украјинског умјетника Романа Виазовског, званично је отворен пети по реду Фестивал класичне гитаре „Ubuntu Guitarfest“ у Културном центру Бански двор, а овом догађају присуствовали су и представници Града.

Том приликом, савјетница градоначелника Мирна Савић-Бањац, поручила  је као је управо овај фестивал подржан кроз Календар културних манифестација, те да је за град од изузетног значаја што има један овакав фестивал.

-Поносан сам као градоначелник да у Календару културних манифестација имамо овако значајан фестивал класичне гитаре. Ово је изузетан догађај током којег смо сви уживали у виртуозности и умјетничком изразу младих и талентованих гитариста. Град Бања Лука подржава овакве манифестације које промовишу културу, умјетност и развој музичких талената – казала је она.

Подсјећамо, организатор овог догађаја је Асоцијација гитариста 102 жице, а у три дана, колико траје овај фестивал, наступиће врхунски гитаристи.

Поред атрактивних концерата, биће одржана и такмичење младих гитариста, мајсторске радионице – часови за младе гитаристе, презентација најновијих инструмената градитеља Зорана Кувача.

-Осим такмичења, које ће окупити тридесет младих гитариста и пет земаља и које ће у пет старосних категорија оцјењивати међународни жири, на дневном програму су мајсторске радионице са преко педесет индивидуалних часова за младе гитаристе, презентација најновијих инструмената бањалучког градитеља Зорана Кувача, али и презентација интернет странице за учење гитаре „svirajmogitaru.org“ намијењене слијепима и слабовидима. Дио програма је и предавање/разговор са умјетником на тему „Фокална дистонија код музичара”, које ће одржати Роман Виазовски који се преко десет година бори са овим неуролошким стањем које узрокује невољне или необичне покрете у дијеловима тијела, у његовом случају у прстима лијеве руке – наведено је раније у саопштењу Банског двора.

Фестивал гитаре трајаће до 10. децембра.