Tајмери за бољу безбједност пјешака на прелазу код „Купусишта“

Семафори на прометној раскрсници Гундулићеве улице са Булеваром Живојина Мишића код тзв. Купусишта, ускоро ће добити тајмере за пјешаке чиме ће бити повећана њихова безбједност, потврђено је у Одсјеку за саобраћај.

С обзиром на то да је у близини ове раскрснице основна школа и да дјеца из околних зграда свакодневно прелазе улицу управо на том мјесту, уградња ових тајмера је тиме још значајнија.

-У наредних седам дана на овој раскрсници биће постављени тајмери који пјешацима дају информацију о преосталом времену трајања црвеног свјетла, односно преостало вријеме до почетка зеленог свјетла које пјешацима гарантује безбједан прелазак преко коловоза- истиче шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић.

Истраживање понашања пјешака прије и након постављања тајмера, код Градске управе и „Боске“, показало је да 25 одсто пјешака или сваки четврти, прије постављања тајмера непрописно прелази улицу, у вријеме док је још било упаљено црвено свјетло. Након постављања тајмера, број пјешака који се придржавају правила је знатно увећан, а анализа је показала да сада тек сваки десети пјешак непрописно прелази улицу.

Он је указао да су тајмери за пјешаке већ постављени дуж Улице Краља Петра I Карађорђевића, те на укрштању Алеје Светог Саве са Видовданском улицом.

 Тамјери постављени на више семафора у граду (Фото: архива)

Тамјери постављени на више семафора у граду (Фото: архива)