Svjetski dan zdravlja u doba pandemije: Ključno poštovanje epidemioloških mjera

Grad Banja Luka pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja svojom kampanjom „Disciplinom do zdravlja“, apelujući na građane da samo zajedničkim radom i pridržavanjem mjera možemo pomoći sebi, svojim bližnjima, ali i zdravstvenim radnicima, koji su na prvim linijama borbe protiv pandemije virusa korona duže od godinu dana, a samim tim i našem zdravstvenom sistemu.

Očuvanje zdravlja jedan je od naših glavnih prioriteta, a ujedno i preduslov za sve druge oblike napretka, stoga će Grad Banja Luka uložiti sve napore kako bi u ovim teškim vremenima pružio podršku zdravstvenom sistemu i građanima Banje Luke obezbijedio kvalitetniji pristup zdravstvenim uslugama.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, Fabio Skano šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije ozvaničio je početak ovogodišnje kampanje SZO-a pod nazivom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“.

Ovogodišnjom kampanjom posebno je naglašeno ustavno načelo SZO-a, koje ukazuje da je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status“.

Doktor Skano je naglasio važnost očuvanja zdravlja, jer je to prvi preduslov ekonomskog i svakog drugog prosperiteta, te dodao da svjetska zdravstvena politika treba da teži jednoj antidiskriminatornoj praksi, koja će raditi na razvoju pravednijeg, finansijski održivog i otpornijeg zdravstvenog sistema, koji bi bio dostupan, kvalitetan i jednako efikasan prema svima.

Period krize izazvane pandemijom virusa korona stavio je na test sve svjetske zdravstvene sisteme. Svjetska zdravstvena kriza zapravo je pokazala sve anomalije zdravstvenih sistema širom svijeta, jer je evidentiran visok stepen nejednakosti po pitanju pristupa zdravstvenim uslugama.

Podsjećamo obilježavanje Svjetskog dana zdravlja započeto je 1950. godine i svake godine fokusiran je na određenu tematiku iz oblasti zdravlja.