Свјетски дан здравља у доба пандемије: Кључно поштовање епидемиолошких мјера

Град Бања Лука придружује се обиљежавању Свјетског дана здравља својом кампањом „Дисциплином до здравља“, апелујући на грађане да само заједничким радом и придржавањем мјера можемо помоћи себи, својим ближњима, али и здравственим радницима, који су на првим линијама борбе против пандемије вируса корона дуже од годину дана, а самим тим и нашем здравственом систему.

Очување здравља један је од наших главних приоритета, а уједно и предуслов за све друге облике напретка, стога ће Град Бања Лука уложити све напоре како би у овим тешким временима пружио подршку здравственом систему и грађанима Бање Луке обезбиједио квалитетнији приступ здравственим услугама.

Поводом обиљежавања Свјетског дана здравља у Универзитетско-клиничком центру Републике Српске, Фабио Скано шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације озваничио је почетак овогодишње кампање СЗО-а под називом „Изградња праведнијег, здравијег свијета“.

Овогодишњом кампањом посебно је наглашено уставно начело СЗО-а, које указује да је „уживање највишег могућег здравственог стандарда једно од темељних права сваког човјека без обзира на расу, вјеру, политичко увјерење, економски или социјални статус“.

Доктор Скано је нагласио важност очувања здравља, јер је то први предуслов економског и сваког другог просперитета, те додао да свјетска здравствена политика треба да тежи једној антидискриминаторној пракси, која ће радити на развоју праведнијег, финансијски одрживог и отпорнијег здравственог система, који би био доступан, квалитетан и једнако ефикасан према свима.

Период кризе изазване пандемијом вируса корона ставио је на тест све свјетске здравствене системе. Свјетска здравствена криза заправо је показала све аномалије здравствених система широм свијета, јер је евидентиран висок степен неједнакости по питању приступа здравственим услугама.

Подсјећамо обиљежавање Свјетског дана здравља започето је 1950. године и сваке године фокусиран је на одређену тематику из области здравља.