Светосавске награде за најбоље основце и средњошколце

Поводом школске славе Светог Саве, градоначелник Драшко Станивуковић, данас је најбољим ученицима бањалучких основних и средњих школа уручио награде које, традиционално, у данима светосавља додјељује Град Бања Лука.

Градоначелник Станивуковић је честитао ученицима, наставницима, педагозима и родитељима и нагласио да светосавска награда представља цјеложивотни печат који би требало да одреди даљи животни пут наше дјеце.

– Бити најбољи међу 16.000 средњошколаца и 9.000 основаца, јесте огроман успјех. Ми морамо учинити све да ову дјецу задржимо у нашем граду, па и ако оду у иностранство на школавање, да се овдје врате и своје знање примјене у свом граду и у својој земљи. Ако су у основној и средњој школи радили марљиво, па такви буду и на факултету, онда тим људима морамо обезбиједити шансу да добију посао и прилику да раде и да се развијају овдје –  рекао је градоначелник.

Он је додао да су они својим радом показали посвећеност и преданост, а ми то, са друге стране, треба да вреднујемо и да, на тај начин, израстемо у здраво друштво.

– И родитељима шаљемо поруку да ова дјеца неминовно иду напријед, иду у даље усаврашавање у различитим областима и Град мора да нађе могућност да то испрати и подржи. Визија којој Бања Лука тежи је да будемо друштво које цијени пут појединца до спознаје нових вјештина, нових знања и нових технологија – поручио је Драшко Станивуковић.

У име награђених ученика основних школа, говорила је ученица ОШ „Ђура Јакшић“, Патриција Ерак, која је истакла да свим ученицима ова награда много значи.

– У име свих ученика желим да захвалим Граду и градоначелнику, што су и у оваквој ситуацији организовали додјелу светосавских награда. Нама ученицима ова награда много значи зато што је то потврда да се труд и рад цијене, а носи и назив нашег највећег просвјетитеља – рекла је Ерак.

Ученик четвртог разреда Гимназије, Сергеј Крчмар, рекао је да је образовање одувијек било веома значајно и свако друштво које је цијенило образовање је много напредније.

– Сама чињеница да имамо традицију додјеле светосавских награда је од великог значаја за ученике, а мени је посебна част што сам добио ову награду – казао је Крчмар, који је, уз бројне школске успјехе, раније учествовао и на Олимпијади из физике.

Најбољи учениници 29 основних школа добили су новчану награду у износу од по 150 КМ и књигу под називом „Бан Милосављевић“, аутора Зорана Пејашиновића, док су најбољи ученици средњих школа, њих 17, добили по 200 КМ и поменуту књигу.

Подсјетимо, бањалучке основне школе у школској 2020/21. години похађа 16.328 ученика, док се у средњим школама школује 9.116 ученика.

Списак награђених ученика можете погледати ОВДЈЕ, а комплетну галерију фотографија погледајте на фејсбук страници Града Бање Луке.