Сутра уклањање заостале авио-бомбе из Сутурлије, издате препоруке суграђанима насеља Шибови

Припадници Републичке управе цивилне заштите – Сектор за деминирање уклониће сутра, 4. јануара авио-бомбу из Другог свјетског рата, тешку 50 килограма, из ријеке Сутурлија, а превентивно за дио становништва насеља Шибови издате су одређене препоруке за поступање у току ове активности.

Како су истакли из Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице – заостала авио-бомба налази се у Сутурлији на локацији изнад купалишта кањона на удаљености око 900 метара узводно уз ријеку, од ушћа Сутурлије у Врбас.

На основу приједлога Градског штаба за ванредне ситуације, а у циљу спровођења мјера безбједности и заштите становништва донесена је наредба да се 4. јануара од 9 до 11 часова обави потпуно, правовремено, привремено удаљавање (евакуација) становништва и забрана боравка до 11 часова, до давања сигнала (ручна сирена) за престанак опасности – у полупречнику до 300 метара од локације на којој се налази заостала бомба.

Удаљавање становништва и спровођење мјера безбједности на овом простору спровешће Полицијска управа Бања Лука у складу са својим Планом.

Становништво насеља Шибови, које живи у зони од 300 до 500 метара од локације уклањања авио-бомбе, односно у улицама: Трла, 1300 Каплара и Жарка Згоњанина, позвано је да 4. јануара од 09 до 11 часова не напуштају своје стамбене просторије у којима бораве. Такође, забрањен је боравак и кретање на отвореном простору, а савјетовано је да у стамбеним и другим објектима отворе прозоре, удаље се од стаклених површина, те да сарађују са органима јавног реда и другим службама заштите и спасавања – придржавајући се њихових упутстава.

О завршетку акције уклањања авио-бомбе, суграђани ће бити информисани путем средстава информисања, органа безбједности и других органа и служби.