Šta nas očekuje u rođendanskoj sedmici

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Povodom obilježavanja 90 godina Gradske uprave, pripremljeni su brojni događaji koji će biti održani u našem gradu od 1. do 5. decembra.

Objedinjeni u okviru manifestacije nazvane „Zlatno doba povodom 90 godina Gradske uprave“ podsjetiće nas na veliki značaj Svetislava-Tise Milosavljevića, prvog bana Vrbaske banovine i čovjeka bez kojeg bi banjalučka istorija, ali i budućnost, ostale uskraćene za zlatno doba Banje Luke.

Upravo zahvaljujući njemu, 1. decembra 1931. godine izgrađena je današnja zgrada Gradske uprave Banja Luka. U tom periodu nazvanom „zlatno doba Banje Luke“ izgrađeni su i drugi reprezentativni objekti – Banski dvor, današnja Palata Republike, Narodno pozorište Republike Srpske, Higijenski zavod, objekti Učiteljske i Poljoprivredne škole, brojne činovničke stambene zgrade…

Gradska administracija potrudiće se da različitim događajima vrati dašak zlatnog doba i podsjeti na taj period najvećeg uspona našeg grada.

Tako će program povodom rođendana Gradske uprave, započeti 1. decembra kada je planiran multimedijalni događaj-svjetlosna projekcija na zgradi Gradske uprave i nastup Gradskog tamburaškog orkestra (od 19.00 časova).

U rođendanskoj sedmici, sugrađani i svi posjetioci imaće priliku da u okviru dana „Otvorena vrata Gradske uprave“ u glavnom holu posjete specijalno pripremljen foto-kutak sa scenografijom iz zlatnog perioda Banje Luke i da se fotografišu u duhu starog lijepog ambijenta.

Kako bi se što bolje dočarao ambijent zlatnog doba, centrom grada šetaće glumci, koji će se naći u ulozi bana, njegove supruge i činovnika. Sugrađani će imati priliku da se druže i fotografišu sa kostimiranim glumcima.

U saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske 2. decembra biće održana i predstava „Zlatno doba“, za koju će Gradska uprava pokloniti karte sugrađanima.

U Banskom dvoru, tokom trajanja manifestacije, biće otvorena izložbena postavka „U posjeti banu“, a za posjetioce biće omogućeno stručno vođenje od strane autora postavke Nadežde Lazarević Kovačević i Dragana Kovačevića.