Шта нас очекује у рођенданској седмици

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Поводом обиљежавања 90 година Градске управе, припремљени су бројни догађаји који ће бити одржани у нашем граду од 1. до 5. децембра.

Обједињени у оквиру манифестације назване „Златно доба поводом 90 година Градске управе“ подсјетиће нас на велики значај Светислава-Тисе Милосављевића, првог бана Врбаске бановине и човјека без којег би бањалучка историја, али и будућност, остале ускраћене за златно доба Бање Луке.

Управо захваљујући њему, 1. децембра 1931. године изграђена је данашња зграда Градске управе Бања Лука. У том периоду названом „златно доба Бање Луке“ изграђени су и други репрезентативни објекти – Бански двор, данашња Палата Републике, Народно позориште Републике Српске, Хигијенски завод, објекти Учитељске и Пољопривредне школе, бројне чиновничке стамбене зграде…

Градска администрација потрудиће се да различитим догађајима врати дашак златног доба и подсјети на тај период највећег успона нашег града.

Тако ће програм поводом рођендана Градске управе, започети 1. децембра када је планиран мултимедијални догађај-свјетлосна пројекција на згради Градске управе и наступ Градског тамбурашког оркестра (од 19.00 часова).

У рођенданској седмици, суграђани и сви посјетиоци имаће прилику да у оквиру дана „Отворена врата Градске управе“ у главном холу посјете специјално припремљен фото-кутак са сценографијом из златног периода Бање Луке и да се фотографишу у духу старог лијепог амбијента.

Како би се што боље дочарао амбијент златног доба, центром града шетаће глумци, који ће се наћи у улози бана, његове супруге и чиновника. Суграђани ће имати прилику да се друже и фотографишу са костимираним глумцима.

У сарадњи са Народним позориштем Републике Српске 2. децембра биће одржана и представа „Златно доба“, за коју ће Градска управа поклонити карте суграђанима.

У Банском двору, током трајања манифестације, биће отворена изложбена поставка „У посјети бану“, а за посјетиоце биће омогућено стручно вођење од стране аутора поставке Надежде Лазаревић Ковачевић и Драгана Ковачевића.