Спектакуларном пројекцијом започела рођенданска прослава Градске управе

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

У прекрасној атмосфери, уз присуство бројних грађана, спектакуларном свјетлосном пројекцијом на згради Градске управе уз очаравајуће звуке Градског тамбурашког орекстра започето је обиљежавање 90. рођендана Градске управе.

Програму отварања рођенданске манифестације „Златно доба поводом 90 година Градске управе“ присуствовао је и градоначелник Драшко Станивуковић, који је казао да се Бања Лука данас присјећа златног доба из времена Светислава Тисе Милосављевића, када је наш град доживио највећи процват.

– Златно доба је доба које нас инспирише и мотивише, да тежимо да Бању Луку уведемо у једно ново златно доба. Нова градска администрација опредијељена је да испише неке нове странице које ће Бању Луку водити у напредак – поручио је градоначелник.

‎Историчар Зоран Пејашиновић казао је да је вечерашња свјетлосна пројекција приказала сву љепоту овог велелепног здања и потврдила ријечи Васе Глушца изговорене на свечаном отварању Банске палате 1. децембра 1931. године –  да ће ово велелепно здање свјетлошћу обасјати не само Бању Луку, већ цијелу Врбаску бановину, а данашњу Крајину.

Једна од дугогодишњих запосленика, која је свој радни вијек у Градској управи започела 86. године – као приправник, је и Дијана Џаја – Јокић, која је казала да је заиста велика част доживјети и прославу једног овако значајног јубилеја.

-Дуги низ година запослена сам у Градској управи, у којој сам и свој радни вијек посветила раду са грађанима и заиста могу да кажем да је сваки службеник битна карика у систему. Бити службеник Градске управе обавезује вас да свој посао обавите професионално и ефикасно, како би на крају били задовољни они због којих и постојимо, а то су наш грађани – поручила је она.

Комплетан програм манифестације, која ће трајати до 5. децембра прилагођен је старом, добром духу златног доба и креиран је у част Светиславу – Тиси Милосављевићу, првом бану Врбаске бановине и човјеку који је промијенио лице нашег града и направио историјски помак у урбанистичком развоју Бање Луке.

У част прославе великог јубилеја и присјећања на златно доба, у Градској управи приређен је и коктел за запослене.

Програм обиљежавања биће настављен и сутра, 2. децембра када ће у Народном позоришту Републике Српске бити изведена и представа „Златно доба“, за коју је Градска управа поклонила карте суграђанима.

Такође, у периоду од 2. до 5. децембра у оквиру дана „Отворена врата Градске управе“ у главном холу је припремљен фото-кутак са сценографијом из златног периода Бање Луке, гдје  посјетиоци имају прилику да направе занимљиве фотографије.

Како би се што боље дочарао амбијент златног доба, центром града шетаће костимирани глумци, који ће се наћи у улози бана, његове супруге и чиновника, а суграђани ће имати прилику да се друже и фотографишу са глумцима.

Подсјећамо, да је у Банском двору отворена изложбена поставка „У посјети бану“, а за посјетиоце је омогућено стручно вођење од стране аутора поставке Надежде Лазаревић Ковачевић и Драгана Ковачевића.