Сомбор: Градоначелник на обиљежавању Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СРЈ

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било.

У присуству бројних грађана, молитвом за невино страдале, коју је предводио Његова светост патријарх српски господин Порфирије, започео је централни догађај у Сомбору приређен поводом обиљежавања Дана сјећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, након чега је услиједио и пригодан програм.

Обиљежавању којем су присуствовали највиши званичници Србије и Републике Српске, у име Града Бање Луке присуствовао је градоначелник Драшко Станивуковић.

– Дан сјећања на страдале у НАТО агресији 1999. године ове године обиљежавамо у Сомбору који представља један од градова у коме су пале прве НАТО бомбе, али и људске жртве – поручио је градоначелник, подсјетивши да је током 78 дана бомбардовања 1999. године убијено 2.500 невиних људи и дјеце.

Градоначелник је истакао да многи српски градови данас обиљежавају годишњицу НАТО бомбардовања, међу којима је наравно и наша Бања Лука.

– Бања Лука ће у знак сјећања на невино страдале жртве  у 19.55 часова активирати звук сирене за узбуњивање симболично у вријеме када је пала прва бомба и угасити свјетла на зградама Банског двора и Градске управе- рекао је Станивуковић, нагласивши да угашена свјетла на зградама представљају таму која је у бившој СРЈ трајала 78 дана, док ће нас, према његовим ријечима, звук сирене подсјетити да се овакви злочини не смију заборавити.