Случај „Пирален“: Започето узорковање земљишта у кругу „Инцела“

 Фото: С. Ћуковић

Фото: С. Ћуковић

У оквиру пројекта „Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору управљања отпадом – пројекат ремедијације и рекултивације на локацији Инцел“ започете су активности на узимању узорака, који би требало да детаљније покажу степен контаминације земљишта у кругу „Инцела“.

Почетку ових активности од изузетног значаја за све грађане Бање Луке присуствовао је градоначелник Драшко Станивуковић, који је казао да суочавање са проблемом присуства пиралена представља једну од најважнијих тема за наш град.

-Веома је битно доћи до података који ће приказати стварно стање када је у питању пирален, јер је то једини начин да знамо какве посљедице је оставио на животну средину, те какве посљедице може имати по здравље наших суграђана – поручио је градоначелник.

Он је појаснио да се само суочавањем са стварним стањем могу у будућности доносити исправне одлуке у вези овог подручја, јер анализа ће показати степен нанесене штете, одговорности за исту,  али и свих даљих корака, које би требало предузети.

Током наредних неколико дана биће узето 600 узорака, на основу којих ће бити урађена детаљна анализа стања у овом дијелу нашег града.

Како је казао градоначелник – договорено је да се узети узорци ставе на располагање и Еколошкој инспекцији Града Бање Луке, како би и они могли вршити додатна испитивања, уколико за тим буде потребе.

– Као градоначелник захвалан сам УНДП- у, који је партнер у овом пројекту и који издваја значајна средства да се испита еколошка катастрофа, која је задесила Бању Луку- истакао је Станивуковић

Он је казао да ће Град прибавити апарате, који ће моћи испитивати контаминацију земљишта и на другим локацијама, те да су све институције у обавези да се суоче са овим проблемом и санирају штету, проузроковану радиоактивним отпадом.

Градски еколошки инспектор, Татјана Нишић казала је да је изузетно значајно што су настављене активности у погледу испитивања земљишта у кругу „Инцела“, те да ће и Градска еколошка инспекција активно учествовати у овом истраживању, како би се дошло до најтачнијих података у вези загађења земљишта, након пожара у Инцелу.

-У договору са градоначелником, планирано је да Еколошка инспекција уради једну упоредну анализу одређеног броја узорака, а у циљу да се компарацијом података изведу научно – валидни закључци, радиће се додатни мониторинг – казала је Нишићева.

Она је истакла да се нада да ће сви радити удружено, како би се дошло до што прецизнијих података, који ће показати стварно стање, а на основу којег ће се одредити и најефикасније мјере санације.

Пројекат се спроводи уз финансијску подршку УНДП-а.