Савјетница Шукало: Мурал „Центра за животну средину“ има јаку поруку и указује на проблем загађења животне средине

 Фото: Д. Ракита

Фото: Д. Ракита

У центру нашег града, на раскриници улица Ивана Фрање Јукића и Краља Алфонса XIII на стамбеној згради, осликан је први мурал „Центра за животну средину“ , а аутор је сликарка Наташа Коњевић.

Како је рекла савјетница градоначелника за друштвене дјелатности, Милада Шукало, овај мурал носи јасну и изузетно важну поруку која се тиче заштите животне средине, те је искористила прилику да похвали иницијативу „Центра за заштиту животне средине“, поручивши да је и жеља градске администрације да се стамбене зграде осликавају.

-Иницијатива Града свакако јесте осликавање зидова на стамбеним зградама, те је то нешто чиме ћемо се свакако бавити у наредном периоду. Када имамо прилику да видимо један овакав мурал, са изузетно снажном и јасном поруком, која је у вријеме климатских промјена изузетно битна за наше друштво, онда можемо да кажемо да је значај овог дјела још већи – поручила је савјетница Шукало.

Додала је како ће градска администрација већ у наредној години упутити позив умјетницима за осликавање зграда оваквим и сличним муралима.

-Надам се да ће станари из многих ЗЕВ – ова бити заинтересовани да на овај начин уљепшамо њихове зграде, те да пошаљемо едукативне поруке, које ће бити корисне за све нас – рекла је она.

Додатно, поручила је како је Град отворио многе значајне теме које се тичу управо заштите животне средине.

-Ми смо унаприједили нашу сарадњу са многим удружењима грађана, баш као и са „Центром за заштиту животне средине“. Заједно смо отворили неколико кључних тема и заједно радимо на рјешавању многих проблема. Један од највећих проблема у нашем граду који се тиче животне средине јесте проблем са пираленом. То је нешто што је градска администрација препознала као проблем којим треба да се бавимо и од тога нећемо одустати, све док се присуство пиралена у кругу Инцела не ријеши – поручила је савјетница градоначелника.

Додатно, истакла је како је Град потписао битан меморандум, којим се изјаснио да није за изградњу мини хидроцентрала у Бањој Луци, а уз све то искористила је прилику и да најави Европску седмицу  мобилности, која ће бити реализована у септембру.

-Постоје једнодневне акције које спроводимо, али битно је да као Град доносимо стратешке одлуке и да урадимо све што је у нашој моћи како би заштитили животну средину – закључила је савјетница градоначелника за друштвене дјелатности, Милада Шукало.

Милица Кончар из „Центра за животну средину“ поручила је како је ово њихов први мурал, који за циљ има да свим суграђанима скрене пажњу на прекомјерну употребу пластике.

-Назив овог мурала је „Цвијеће будућности“. Управо кроз овај мурал на симболичан начин представљамо цвијеће, које је заправо букет од пластичних боца, једнократних сламки, пластичних чепова и слично. Пластика све више замјењује природне материјале и окружује нас на разне начине – од амбалаже, па до одјеће. Морамо да подигнемо свијест о пластичном загађењу – поручила је Кончар.

Додала је како овај проблем не треба да игноришемо, него да сви заједно покушамо да подигнемо свијест људи када је ријеч о пластичном загађењу.

-Морамо да се запитамо зашто смо окружени пластиком, колико она утиче на нас, колико је штетна. Ако смо сада оволико окружени пластиком, шта ће бити за двадесетак година. Свијест наших суграђана је мала, али то није изненађујуће, с обзиром да смо тек недавно почели да откривамо колико је пластика штетна за животну средину – закључила је Милица Кончар, те додала да је битно говорити о овом проблему, а све како би дошло до промјена и како би људи мијењали начин живота.