Састанак са управом „Космоса“: Град показао разумијевање за проблеме тог предузећа, неопходно да се укључи и ресорно министарство

Представници Града Бање Луке одржали су састанак са управом „Косомоса“ а.д. Бања Лука у вези са отвореним питањима и проблемима због блокираног рачуна тог предузећа усљед дуговања за комуналну накнаду.

-Град је показао разумијевање за проблеме тог предузећа, те су у том правцу донесени и одређени закључци, међу којима и тај да се „Космос“ обрати Граду са приједлогом споразума о плаћању дуга у ратама, уз обезбјеђење мјеницама – казао је шеф Одсјека за правна питања у Градској управи, Горан Бундало.

По закључењу овог споразума, како је навео – Град Бања Лука би одблокирао рачун „Космоса“.

-Такође је било разговора и о могућности да Град Бања Лука откупи од „Космоса“ земљиште које је у власништву тог предузећа, а на којем је изграђена рејонска котловница, о чему би требала одлучивати Скупштина Града  по претходно проведеном поступку, а од које накнаде би „Космос“ могао измирити дуговања Граду која износе преко 500.000 КМ – појаснио је Бундало.

На састанку је истакнуто да и даље остаје отворено питање смјештаја средње Медицинске школе у просторијама „Космоса“, а у чије рјешавање се мора укључити надлежно министарство, односно Влада Републике Српске.

Подсјећамо, Град је у више наврата излазио у сусрет „Космосу“ и одгађао наплату својих потраживања по основу комуналне накнаде, коју то предузеће не плаћа благовремено, јер како наводе – њима се не плаћа тржишна вриједност закупа за просторије које користи Медицинска школа.

Из тог предузећа навели су да ће по потреби покренути и судски поступак за наплату фактурисаних закупнина школи у износу од преко 800.000 КМ и затражити исељење школе, што захтијева пажњу и реакцију надлежних републичких институција.