RHMZ: Upozorenje na obilnije padavine i formiranje snježnog pokrivača u višim predjelima

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje stanovništu zbog obilnijih padavina i formiranja snježnog pokrivača u višim predjelima u utorak i srijedu, 21. i 22. novembra na teritoriji Republike Srpske.

Kako su naveli u biltenu, u utorak 21. novembra očekuje se jača kiša na sjeverozapadu, zapadu i jugu, kada se očekuje od 20 do 50 mm kiše. Na istoku se očekuje oko 20 mm kiše.

-Tokom dana i do večeri očekuje nas zahlađenje, a kiša će u brdsko-planiskim predjelima preći u snijeg, uz postepeno formiranje snježnog pokrivača – navodi se u saopštenju.

Naredni dan, u srijedu, 22. novembra očekuje se od 10 mm kiše na istoku i do 30 mm kiše na jugu i zapadu.

-U brdsko-planinskim predjelima očekuje se snijeg uz porast snježnog pokrivača do kraja dana – od 5 do 20 centimetara snijega. U Hercegovini i na planinama će duvati jak, ponegdje i olujni vetar, koji će na planinama stvarati vijavice i nanose snijega – navode se u saopštenju RHMZ-a.

Dodaju kako jaka kiša u kratkom periodu može izazvati porast bujičnih vodotokova i probleme sa oborinskim vodama na sjeverozapadu.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

 Foto ilustracija

Foto ilustracija