РХМЗ: Упозорење на обилније падавине и формирање сњежног покривача у вишим предјелима

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење становништу због обилнијих падавина и формирања сњежног покривача у вишим предјелима у уторак и сриједу, 21. и 22. новембра на територији Републике Српске.

Како су навели у билтену, у уторак 21. новембра очекује се јача киша на сјеверозападу, западу и југу, када се очекује од 20 до 50 mm кише. На истоку се очекује око 20 mm кише.

-Током дана и до вечери очекује нас захлађење, а киша ће у брдско-планиским предјелима прећи у снијег, уз постепено формирање сњежног покривача – наводи се у саопштењу.

Наредни дан, у сриједу, 22. новембра очекује се од 10 mm кише на истоку и до 30 mm кише на југу и западу.

-У брдско-планинским предјелима очекује се снијег уз пораст сњежног покривача до краја дана – од 5 до 20 центиметара снијега. У Херцеговини и на планинама ће дувати јак, понегдје и олујни ветар, који ће на планинама стварати вијавице и наносе снијега – наводе се у саопштењу РХМЗ-а.

Додају како јака киша у кратком периоду може изазвати пораст бујичних водотокова и проблеме са оборинским водама на сјеверозападу.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице позивају становништво, правна и физичка лица, да благовремено предузму све мјере и радње на заштити људи и материјалних добара, те да своје активности на отвореном простору прилагоде најавама метеоролога.

 Фото илустрација

Фото илустрација