РХМЗ: Упозорење на јак олујни вјетар

Хидрометеоролошки завод Републике Српске издао је упозорење због јаког олујног вјетра у периоду од 22. до 24. фебруара.

Како су навели, у четвртак 22. фебруара током дана јача вјетар, док ће у послијеподневним часовима очекује умјерен вјетар на истоку и сјевероистоку, а јак ветар на југу и западу.

Додају да се очекују  удари вјетра од 30-40 km/h на сјевероистоку на подручју Семберије и Посавине, док се на истоку и југу очекују удари вјетра до 60 километара на час, а  на западу, у вишим предјелима и до 70 километара на час.

– У петак 23. фебруара вјеторовито вријеме уз јак и олујни вјетар. Очекују се удари од 40 на сјевероистоку (Семберија, Посавина) до 70 километара на час на југу и западу, док се у Крајини очекују удари вјетра и до 80 километара на час. У суботу 24. фебруара током ноћи и ујутру очекује се јак до олујни ветар. Вјетар ће током јутра ослабити на сјеверу, а до средине дана и у осталим предјелима. Очекују се удари од 30 километара на час на сјеверу до 80 километара на час на југу и западу.  – наведено је у саопштењу.

Из Завода такође најављују и обилне падавине које се очекују 24. и 25. фебруара на подручју Херцеговине.

– У петак увече падавине ће јачати у Херцеговини и у суботу и недјељу ће бити обилних падавина. У Херцеговини се очекује од 80 до 120 mилиметара кише, локално и до 150 милиметара кише. У осталим предјелима знатно мања количина падавина. Због обилних падавина у кратком периоду у Херцеговини могућа је појава и пораст бујичних водотокова и проблеми са отицањем воде у урбаним зонама – наводи се у саопштењу.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице позивају становништво, правна и физичка лица, да благовремено предузму све мјере и радње на заштити људи и материјалних добара, те да своје активности на отвореном простору прилагоде најавама метеоролога.