Још једна зелена оаза: Радови на изградњи парка посвећеног Твртку I Котроманићу теку предвиђеном динамиком

Радови на изградњи још једне зелене оазе, односно парка који ће бити посвећен Твртку I Котроманићу – теку предвиђеном динамиком.

Овај парк биће смјештен између улица Краља Петра I Карађорђевића, Здравка Челара, Теодора Колоктрониса и Тржничке улице, односно у средишту нове кружне раскрснице, те је ово други од укупно пет нових паркова које ће Бања Лука добити, а на иницијативу градоначелника Драшка Станивуковића.

Како је раније нагласио градоначелник, овај парк ће бити специфичан, а у његовом средишту ће се налазити сквер са пјешачким стазама, уређеном хортикултуром, фонтаном каскадног облика која симболизује ријеку Врбас, урбаним мобилијаром, те монументом посвећеном Твртку I Котроманићу краљу Срба, Босне, Приморја и западних страна.

-Ово ће бити једна нова разгледница Бање Луке на коју ћемо бити сви поносни. Споменик краљу Твртку I Котроманићу гледаће на нашу тврђаву Кастел. Очекујемо ускоро да започне и пројекат освјетљења Кастела вриједности око 800.000 КМ, по чијем завршетку ће Кастел који је вијековима био у мраку добити потпуно нови изглед и са овим простором чинити једну нову амбијенталну цјелину – казао је градоначелник Станивуковић приликом обиласка градилишта.

Градоначелник је истакао и то да ће ово бити још једна прекрасна зелена оаза у којој ће уживати сви грађани.

На локалитету пронађен бунар из средњег вијека

Крајем децембра прошле године Музеј Републике Српске извршио је заштитна археолошка ископавања на простору у близини “Екватора”, гдје је пронађен зидани бунар, који према мишљењу археолога датира из периода средњег вијека.

Из Музеја Републике Српске тада су нагласили да је ријеч о једном о најзначајнијих налаза на овом локалитету, те да управо проналазак овог бунара потврђује чињеницу да је Бања Лука изузетно богата у археолошком смислу.

Одмах по проналаску бунара који датира из средњег вијека, прибављено је мишљење и сагласност Завода за заштиту културно – историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Бунар из средњег вијека ће засигурно постати још један од симбола парка и биће заштићен адекватним стаклом.

 Фото: В. Шевчук

Фото: В. Шевчук

 Фото: В.Шевчук

Фото: В.Шевчук