Прва званична посјета Београду: Предсједник Илић састао се са Дачићем и Никодијевићем

 Фото: Скупштина Града

Фото: Скупштина Града

Предсједник Скупштине града Бање Луке, Младен Илић боравио је у првој званичној посјети Београду, гдје се, у одвојеним сусретима, састао са предсједником Скупштине града Београда, Николом Никодијевићем и предсједником Народне скупштине Републике Србије, Ивицом Дачићем.

Размијењена су искуства, прецизирани договори у вези са задацима и циљевима у наредном периоду, те разговарано о интензивирању сарадње два града.

Између осталог, разговарано је и о формирању радне групе за израду заједничких пројеката који ће бити нови симболи ових градова.

Илић је истакао да је сасвим природно да његова прва посјета ван граница Републике Српске буде Београду и да се тиме настави традиција коју већ дужи низ година практикују сви фунцкионери из Србије и Републике Српске.

– Моја жеља, као предсједника Скупштине, јесте да настојим да такву врсту традиције покушам додатно да унаприједим, да све пројекте које су испред нас, покушамо заједнички да изградимо и будемо поносни на све што је иза нас – истакао је Илић.

Наводећи да су Београд и Бања Лука братски градови и да то није настало од јуче, Илић је додао да је на састанку било ријечи и о неким стварима које су урађене у Београду и Бањој Луци претходних година, као и о конкретним стварима за неки наредни период.

-Моја идеја је, а мислим да ће тако нешто бити апсолутно подржано и од Скупштине града Београда, да у наредним мјесецима оформимо радну групу, која ће између ова два града, односно самих градских скупштина доћи до многих пројеката које заједнички можемо изградити да буду нови симболи наших градова – истакао је Илић.

Он је напоменуо да је Бања Лука, као и Република Српска, загледана у Србију и Београд и да искрено вјерује да постоји много ствари и искустава које се могу из Београда “пренијети” у Бању Луку и подићи љествицу сарадње, која је већ сада изузетно висока, и на тај начин допринијети животу како Београда, тако и Бање Луке.

– Много је ствари које нас вежу – истакао је Илић, који је изразио наду да ће данашње новоуспостављено пријатељство два предсједника градских скупштина послужити у будућности градовима које представљају.

Пожеливши добродошлицу Илићу, Никодијевић је изразио задовољство што је прва међународна посјета новог предсједника градске скупштине Бања Лука управо Србији и граду Београду, те оцијенио да је то крајње природно.

Никодијевић је истакао да је протеклих неколико година интензивирана сарадња градова Београда и Бање Луке и да су започети велики пројекти на добробит њихових грађана.

Он је подсјетио да је управо из тог разлога прошле године потписан и Споразум о братимљењу Београда и Бање Луке, који омогућава да се у наредном периоду на бржи и ефикаснији начин реализују сви пројекти о којима се већ разговарало претходних година.

Никодијевић је истакао да се та сарадња мора интензивирати, те да има простора када су у питању области привреде, спорта, културе, с обзиром на то да два града дијеле исто и идентично културно насљеђе.

Он је истакао да, осим република, морају да сарађују и градови, јер су они веома важни за привредну сарадњу, али да је најважније за грађане да градске управе размјењују заједничка искуства из своје надлежности.

– Желимо да оне добре ствари које су се показале у претходним годинама ставимо на располагање нашим колегама из Бање Луке, те да све оно што је Бања Лука добро радила протеклих година, Београд може да преузме – нагласио је Никодијевић, те подсјетио да два града имају идентичне проблеме када су у питању саобраћај, јавни превоз, ефикасност рада локалних органа.

Галерија фотографија: