Proslava pravoslavne Nove godine: Učesnici stigli sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore

 Foto: D.Rakita

Foto: D.Rakita

Proslava Nove godine po julijanskom kalendaru u gradu počinje večeras od 21 čas ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje sve prisutne očekuje bogat kulturno – umjetnički program.

Kako je istakla savjetnice gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac – bina je već postavljena, a upravo kulturno – umjetnički program je uvod u moleban koji će biti u Hramu u ponoć.

-Želim da kažem da smo vrlo ponosni što će večeras pred našim sugrađanima i turistima nastupiti Danica Crnogorčević i Pavlina Radovanović. Važno je nepomenuti da smo i ovaj put vodili računa da zastupimo naše, domaće umjetnike, te će večeras da nastupe i ANIP „Veselin Masleša“, KUD „Pelagić“, KUD „Čajavec“, hor „Jedinstvo“, grupa „Dar“ i Muzički atelje Jelene Stanišić – istakla je Savić – Banjac.

U Banju Luku je došla i jedna od gošća, koja će nastupiti u okviru programa, Pavlina Radovanović sa Kosova i Metohije, koja je svojim raskošnim glasom već na konferenciji za medije zagrijala srca svih prisutnih.

Kaže da je Republika Srpska njena druga kuća i da joj je drago što je ponovo došla u Banju Luku.

-Više puta sam bila u Republici Srpskoj, ovo je drugi put kako sam u Banjoj Luci. Ja bih poručila svima  da dođu večeras u 21 čas ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje će biti upriličen lijep program, te ćemo svi zajedno dočekati pravoslavnu Novu godinu – rekla je ona.

U okviru bogatog kultuno – umjetničkog programa nastupiće i etno – grupa „Dar“, a članica ove grupe Hilda Hrekes rekla je da je raduje što će imati priliku da sa ostalim članovima svoje grupe nastupi na dočeku pravoslavne Nove godine.

-Ja sam iz Sirije, a u Banjoj Luci sam našla svoj drugi dom. Mi pjevamo duhovne i etno pjesme, starogradske, na različitim jezicima. Večeras ćete nas slušati i nam se da će vam se dopasti – zaključila je ona.

Nakon bogatog programa ispred Hrama, u ponoć je previđen moleban povodom Pravoslavne nove godine, odnosno Nove godine po Julijanskom kalendaru.