Прослава православне Нове године: Учесници стигли са Косова и Метохије и из Црне Горе

 Фото: Д.Ракита

Фото: Д.Ракита

Прослава Нове године по јулијанском календару у граду почиње вечерас од 21 час испред Храма Христа Спаситеља, гдје све присутне очекује богат културно – умјетнички програм.

Како је истакла савјетнице градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић – Бањац – бина је већ постављена, а управо културно – умјетнички програм је увод у молебан који ће бити у Храму у поноћ.

-Желим да кажем да смо врло поносни што ће вечерас пред нашим суграђанима и туристима наступити Даница Црногорчевић и Павлина Радовановић. Важно је непоменути да смо и овај пут водили рачуна да заступимо наше, домаће умјетнике, те ће вечерас да наступе и АНИП „Веселин Маслеша“, КУД „Пелагић“, КУД „Чајавец“, хор „Јединство“, група „Дар“ и Музички атеље Јелене Станишић – истакла је Савић – Бањац.

У Бању Луку је дошла и једна од гошћа, која ће наступити у оквиру програма, Павлина Радовановић са Косова и Метохије, која је својим раскошним гласом већ на конференцији за медије загријала срца свих присутних.

Каже да је Република Српска њена друга кућа и да јој је драго што је поново дошла у Бању Луку.

-Више пута сам била у Републици Српској, ово је други пут како сам у Бањој Луци. Ја бих поручила свима  да дођу вечерас у 21 час испред Храма Христа Спаситеља, гдје ће бити уприличен лијеп програм, те ћемо сви заједно дочекати православну Нову годину – рекла је она.

У оквиру богатог култуно – умјетничког програма наступиће и етно – група „Дар“, а чланица ове групе Хилда Хрекес рекла је да је радује што ће имати прилику да са осталим члановима своје групе наступи на дочеку православне Нове године.

-Ја сам из Сирије, а у Бањој Луци сам нашла свој други дом. Ми пјевамо духовне и етно пјесме, староградске, на различитим језицима. Вечерас ћете нас слушати и нам се да ће вам се допасти – закључила је она.

Након богатог програма испред Храма, у поноћ је превиђен молебан поводом Православне нове године, односно Нове године по Јулијанском календару.