ЈУ „Бански двор – Културни центар“

Ово је установа од посебног друштвеног интереса у области културе. Основна дјелатност је мултимедијалног карактера и обухвата: концерте, изложбе, монодрамске представе, видео пројекције, трибине, предавања, књижевне манифестације, као и активности клубова и атељеа. Ентеријери Банског двора су веома репрезентативни, а неки од њих, као што су Концертна дворана, Вијећница и Свечани салон, сачували су аутентичан изглед.

Концертна дворана Банског двора спада у ред најакустичнијих дворана у Европи и броји око 400 мјеста са галеријом. До сада је угостила славна имена свјетске класичне сцене (Мењухин, Пако де Лусија, Ростропович, Володин), те многобројне домаће ствараоце.
Бански двор има репрезентативне изложбене просторе: Мали салон, Велики салон, те Салон бана Светислава Т. Милосављевића. У њима је приређена прва значајна изложба бањолучких аутора – Изложба „Четворице“ – која ће обиљежити модерну умјетност, не само у граду, него и у цијелој регији.

Поред горе наведених простора, унутар Банског двора на располагању је и Вијећница, по многима најљепши простор у овом здању.

Бански двор је покретач и домаћин многих културних активности.